Babcia robi najlepszą surówkę z kiszonych ogórków. Nawet Gessler wzięłaby przepis
Prosta surówka z ogórków kiszonych zachwyci nawet wybrednych. Do kwaśnego warzywa dodamy paprykę, cebulę i kilka innych składników. Babcina receptura jest bardzo prosta, a rarytas będzie pasował do niejednego obiadu. Musicie spróbować.
Przepis na surówkę z ogórków kiszonych
Kiszone ogórki w połączeniu z kilkoma innymi warzywami i prostym sosem z oliwy z oliwek oraz miodu będą smakowały obłędnie. Podajcie je do obiadu, a każdy będzie zachwycony.
Składniki:
- 6 ogórków kiszonych
- 1 mała czerwona papryki
- pół średniej cebuli
- 30 ml oliwy z oliwek
- 15 g miodu lub syropu klonowego
- szczypta ostrej papryki
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak przygotować surówkę z ogórków kiszonych? Przepis jest bardzo prosty
Ogórki kiszone wyjmujemy z zalewy i dokładnie je odsączamy. Kroimy w cienkie plasterki i umieszczamy w misce. Paprykę myjemy, usuwamy pestki i tniemy ją na cienkie, niezbyt długie paseczki.
Cebulę obieramy i siekamy. Oba warzywa dodajemy do ogórków. W szklance łączymy oliwę z oliwek, ostrą paprykę, miód, odrobiną soli i solidną szczyptę pieprzu. Sosem polewamy warzywa i dokładnie mieszamy surówkę.
Jak podać surówkę z ogórków kiszonych?
Orzeźwiająca i kwaśna surówka świetnie sprawdzi się zarówno do kotletów mielonych, jak i do panierowanej ryby. Ponieważ jest wyrazista w smaku, warto ją sparować z ziemniakami lub kaszą o dość stonowanym smaku np. kuskusem.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na surówki. Szczególnie polecamy sycący rarytas z dodatkiem czerwonej fasoli. Być może spodoba wam się też receptura na pełne charakteru połączenie marchewki i chrzanu.