Smakosze.pl

canva/La_vanda

Babcia robi najlepszą surówkę z kiszonych ogórków. Nawet Gessler wzięłaby przepis

13 Marca 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Prosta surówka z ogórków kiszonych zachwyci nawet wybrednych. Do kwaśnego warzywa dodamy paprykę, cebulę i kilka innych składników. Babcina receptura jest bardzo prosta, a rarytas będzie pasował do niejednego obiadu. Musicie spróbować.
 

Przepis na surówkę z ogórków kiszonych

Kiszone ogórki w połączeniu z kilkoma innymi warzywami i prostym sosem z oliwy z oliwek oraz miodu będą smakowały obłędnie. Podajcie je do obiadu, a każdy będzie zachwycony.

Składniki:
  • 6 ogórków kiszonych
  • 1 mała czerwona papryki
  • pół średniej cebuli
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 15 g miodu lub syropu klonowego
  • szczypta ostrej papryki
  • sól i pieprz w ilości do smaku
Piotr Ogiński obiera pomidora

Ogiński pokazał, jak obiera się pomidory w najlepszych restauracjach na świecie

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować surówkę z ogórków kiszonych? Przepis jest bardzo prosty

Ogórki kiszone wyjmujemy z zalewy i dokładnie je odsączamy. Kroimy w cienkie plasterki i umieszczamy w misce. Paprykę myjemy, usuwamy pestki i tniemy ją na cienkie, niezbyt długie paseczki.

Cebulę obieramy i siekamy. Oba warzywa dodajemy do ogórków. W szklance łączymy oliwę z oliwek, ostrą paprykę, miód, odrobiną soli i solidną szczyptę pieprzu. Sosem polewamy warzywa i dokładnie mieszamy surówkę.

Jak podać surówkę z ogórków kiszonych?

Orzeźwiająca i kwaśna surówka świetnie sprawdzi się zarówno do kotletów mielonych, jak i do panierowanej ryby. Ponieważ jest wyrazista w smaku, warto ją sparować z ziemniakami lub kaszą o dość stonowanym smaku np. kuskusem.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na surówki. Szczególnie polecamy sycący rarytas z dodatkiem czerwonej fasoli . Być może spodoba wam się też receptura na pełne charakteru połączenie marchewki i chrzanu .

Ogórki kiszone pasują do surówki.png
canva/Jiri Hera
ćwikła siostry Anastazji

Ćwikła siostry Anastazji bije na głowę wszystkie inne. To za sprawą 1 dodatku

CZYTAJ DALEJ
Magda Gessler zwróciła uwagę na szynkę

Kazała kelnerce przeczytać skład szynki. Na koniec Gessler mogła zrobić tylko jedno

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >