Smakosze.pl
Shakshuka według Magdy Gessler

canva/eastnews

Bajeczne jajka w pomidorach z przyprawami według receptury Magdy Gessler

31 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Czas na śniadanie. Czas więc na jajka, ale nie takie zwykłe, lecz w pomidorach. Magda Gessler podpowiada, jak taką potrawę przygotować, a przede wszystkim przyprawić by smakowała doskonale.

Ta potrawa przypomina nieco jajka sadzone na duszonych pomidorach, ale dzięki dodatkowi ciekawych przypraw smakuje niepowtarzalnie. Wywodzi się z Afryki Północnej, a jej oryginalna nazwa to shakshuka. Zobacz jak przyrządza ją słynna restauratorka, Magda Gessler.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na bajeczne jajka w pomidorach z przyprawami według Magdy Gessler

Składniki:

  • mała cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 pomidory

  • pół papryki słodkiej

  • kawałek papryki ostrej

  • olej do smażenia

  • 2 jajka

  • natka pietruszki do posypania

  • przyprawy: kumin, tymianek, kurkuma, sól, pieprz

smażenie kotletów

Musztardowe kotlety mielone z pieczarkami od Kuronia

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie jajek w pomidorach

Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Pomidory umyj, sparz, pokrój w dużą kostkę. Paprykę słodką i ostrą umyj, oczyść. Słodką pokrój w paski, ostrą drobno posiekaj.

Na niedużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wsyp po szczypcie kuminu i kurkumy. Chwilę przesmaż, dodaj cebulę i czosnek, zeszklij na małym ogniu.

Dodaj pomidory i paprykę, mieszając smaż na niedużym ogniu, aż warzywa będą miękkie i odparuje z nich płyn. Warzywa dopraw tymiankiem, solą i pieprzem.

W warzywach zrób dwa wgłębienia. Wbij w nie jajka, oprósz je solą i pieprzem. Patelnię przykryj i trzymaj całość na małym ogniu, aż jajka się zetną.

Przed podaniem potrawę posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj ze świeżym pieczywem. Smacznego!

pomidory

pomidory

Źródło zdjęcia: canva/AnastasiaNurullina

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: polki

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wie

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najlepsza surówka na jesień, aż buzuje witaminami

Czytaj więcej >

Przepisy

Klasyczna sałatka gyros krok po kroku

Czytaj więcej >
Zupa kalafiorowa

Przepisy

Najprostszy przepis na zupę kalafiorową

Czytaj więcej >
rolada śląska

Przepisy

Przepis na idealnie kruchą roladę śląską

Czytaj więcej >
jabłecznik

Przepisy

Obłędnie pyszny jabłecznik jak u babci

Czytaj więcej >
Bigos z dyni

Przepisy

Jesienny bigos z dyni - klasyka w nowym wydaniu

Czytaj więcej >