Smakosze.pl
obraz 2021-07-11 160319

Screen z filmu na kanale Anka Gotuje na Youtube

Bajecznie prosty przepis na obłędne w smaku kiszone pomidory

11 Lipca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Pomidory najczęściej jemy na surowo w formie plasterków na kanapce lub pod postacią sosu do makaronu. Okazuje się, że soczyste i czerwone owoce idealnie nadają się do kiszenia, o czym wiele osób mogło nigdy wcześniej nie słyszeć. Niżej prezentujemy prosty przepis, z którym nikt nie będzie miał kłopotów.

Kiszenie pomidorów nie jest w żadnym wypadku trudnym zadaniem. Choć my jesteśmy przyzwyczajeni do jedzenia kiszonej kapusty oraz ogórków, zdecydowanie powinniśmy dać szansę także innym produktom.

Takie pomidory idealnie pasują jako dodatek do sałatek oraz na kanapki. Możemy przygotować z nich również zupę, która w smaku przypomina klasyczną pomidorową, choć kwasowość kiszonki przywodzi na myśl ogórkową.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na soczyste kotlety mielone. Ten tekst poświęcony został ogórkom konserwowym - tak prostej receptury nie znajdziesz nigdzie indziej.

Przepis na kiszone pomidory

Składniki: 

  • 4 kilogramy pomidorów

  • 13 ząbków czosnku

  • pęczek koperku

  • 4 litry wody 

  • 4 łyżki soli 

  • 1,5 łyżki pieprzu w ziarnach

Dokładnie wymyj odszypułkowane pomidory pod bieżącą wodą. Nie wyparzaj ich. W dużym garnku zagotuj wodę z solą i pozostaw do wystudzenia. Do wyparzonych wcześniej słoików zacznij pakować ząbki czosnku oraz koperek.

Projekt bez tytułu - 2021-07-12T172049.344

Cudowny przepis na obłędną szwedzką wersję mizerii

CZYTAJ DALEJ

Następnie na przyprawy wyłóż porcję pomidorów, które później należy przykryć kolejną warstwą przypraw. Pomidory zalej solanką, aż całkowicie będą zakryte. Zakręć słoik wyczyszczoną i wyparzoną nakrętką. 

Odstaw słoiki na kilka dni w ciemne i ciepłe miejsce. Gdy burzliwa fermentacja dobiegnie końca, przenieś słoiki do piwnicy.

Projekt bez tytułu (12)

Źródło: bergamont, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Surówka zimowa teściowej — specjał z czerwonej kapusty

Przepisy

Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekka zupa kalafiorowa bez mięsa

Czytaj więcej >
gołąbki

Przepisy

Pyszne, lekkie wigilijne gołąbki z pieczarkami i ryżem

Czytaj więcej >

Przepisy

Pasta z makreli z jajkami i orzechami włoskimi. Przepis na proste śniadanie

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlet schabowy bez panierki

Czytaj więcej >
Ser czy ciasto?

Przepisy

Ciasto bez pieczenia w 5 minut. Do złudzenia przypomina żółty ser

Czytaj więcej >