Domowe chipsy ziemniaczane z piekarnika. Idealna przekąska na Sylwestra
Chipsy są jedną z tych przekąsek, bez których nie obędzie się żadna młodzieżowa impreza. Niektórzy mają jednak obiekcje, bo wiadomo, chipsy zawierają dużo kalorii i mało zdrowia. I tu przychodzimy z dobrym rozwiązaniem — przygotujcie domowe chipsy ziemniaczane z piekarnika. W ten sposób powstanie zdrowsza, bo mniej tłusta przekąska idealna na Sylwestra.
Zaserwowanie gotowych chipsów to bardzo prosta sprawa. Wystarczy kupić torebkę i wsypać do miseczki. Jednak, jeśli chcecie zaskoczyć swych gości czymś przygotowanym specjalnie dla nich, możecie zrobić np. domowe chipsy. Nie jest to wcale trudne, a można się w nich naprawdę rozsmakować. Zwłaszcza że możecie je przyprawić tak, jak lubicie.
Domowe chipsy ziemniaczane z piekarnika. Idealna przekąska na Sylwestra
Składniki:
8 średniej wielkości ziemniaków z dużą zawartością skrobi
tymianek lub rozmaryn
sól morska
4 łyżki oleju
Przygotowanie domowych chipsów
Ziemniaki dokładnie wyszoruj, opłucz, pokrój w plasterki o grubości 1-2 mm. Możesz w tym celu pomóc sobie malakserem, mandoliną lub tarką do warzyw.
Plasterki ziemniaków oprósz ziołami i solą. Przy pomocy pędzelka posmaruj je z dwóch stron olejem.
Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż na niej plasterki ziemniaków, najlepiej w pojedynczej warstwie, by zbytnio na siebie nie nachodziły.
Blachę z ziemniakami wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 230 st. C i piecz je w zależności od grubości 8-13 minut.
W czasie pieczenia obserwuj ziemniaki, by się nie przypaliły. Przed zdjęciem ich z blachy odczekaj kilka minut, a wtedy łatwiej będzie je zdjąć.
W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na pyszne, sylwestrowe przekąski. Sprawdź, jak przygotować sałatkę gyros, a także jak zrobić sylwestrowe koreczki.
Źródło zdjęcia: canva/MSPhotographic
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kwestiasmaku