Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Bigos bez kapusty, który powala smakiem i aromatem. Sekretem jest 1 popularne warzywo, hit lata
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 06.08.2022 17:58

Bigos bez kapusty, który powala smakiem i aromatem. Sekretem jest 1 popularne warzywo, hit lata

Bigos bez kapusty, który powala smakiem i aromatem. Sekretem jest 1 popularne warzywo, hit lata
canva/gkrphoto

Bigos bez kapusty to świetna alternatywa dla tradycyjnego, dość ciężkiego bigosu. Bigos z kabaczkiem w roli głównej jest równie aromatyczny, smaczny i lekki, doskonale sprawdzi się więc jako obiad w upalne, wakacyjne dni.

Latem stawiamy na lekkie, ale sycące obiady, które możemy przygotować sprawnie. Jednym z takich dań jest właśnie bigos bez kapusty, czyli jednogarnkowe danie, które będzie gotowe po niecałej godzinie. Bigos bez kapusty jest prostą, tanią i bardzo smaczną potrawą.

Bigos bez kapusty zachwyca smakiem i aromatem. Przygotujemy go z kilku prostych składników: cukinii, papryki, kiełbasy, cebuli, pomidorów. W bigosie nie może zabraknąć również aromatycznych przypraw: natki pietruszki, suszonego majeranku i mielonej papryki czerwonej, które rewelacyjnie podkreślają smak całej potrawy.

Jeśli przygotujemy więcej bigosu bez kapusty, możemy włożyć go do słoików, pasteryzować 15 minut i wstawić do spiżarni. Danie zachowa świeżość przez wiele miesięcy i możemy sięgnąć po nie zimą, kiedy dostęp do smacznych, świeżych warzyw będzie mocno ograniczony.

Bigos bez kapusty, sekretem jest cukinia. Bigos bez kapusty to idealna wersja na lato

Składniki:

  • 1 kg cukinii

  • duża papryka czerwona

  • 3 kiełbasy np. śląskie

  • 3 duże cebule

  • puszka krojonych pomidorów

  • łyżka koncentratu pomidorowego

  • łyżka suszonego majeranku

  • papryka mielona słodka do smaku

  • sól, pieprz do smaku

  • natka pietruszki

  • oliwa z oliwek do smażenia

Jak zrobić bigos bez kapusty, który powala smakiem i aromatem?

Cukinię obierz, pokrój na mniejsze kawałki, pokrój cebulę, kiełbasę, paprykę czerwoną. Na oliwie podsmaż mięso, następnie dodaj cebulę i smaż kilka minut. Gdy cebula się zeszkli, dodaj cukinię, paprykę i smaż, aż warzywa puszczą sok i będą miękkie.

Do bigosu bez kapusty dodaj puszkę pomidorów, koncentrat, suszony majeranek, paprykę słodką mieloną i gotuj jeszcze chwilę. Bigos dopraw do smaku solą, pieprzem, oprósz natką pietruszki i podaj, smacznego.

Z cukinii zrobisz również wyśmienite placki oraz pyszną zapiekankę makaronową z mięsem mielonym, smacznego.

Cukinia
canva/bhofack2

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku