Smakosze.pl
Bigos bez kapusty, który powala smakiem i aromatem. Sekretem jest 1 popularne warzywo, hit lata

canva/gkrphoto

Bigos bez kapusty, który powala smakiem i aromatem. Sekretem jest 1 popularne warzywo, hit lata

6 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Bigos bez kapusty to świetna alternatywa dla tradycyjnego, dość ciężkiego bigosu. Bigos z kabaczkiem w roli głównej jest równie aromatyczny, smaczny i lekki, doskonale sprawdzi się więc jako obiad w upalne, wakacyjne dni.

Latem stawiamy na lekkie, ale sycące obiady, które możemy przygotować sprawnie. Jednym z takich dań jest właśnie bigos bez kapusty, czyli jednogarnkowe danie, które będzie gotowe po niecałej godzinie. Bigos bez kapusty jest prostą, tanią i bardzo smaczną potrawą.

Na czym najlepiej smażyć jajka sadzone? Olej wcale nie jest idealnym wyborem

Na czym najlepiej smażyć jajka sadzone? Olej wcale nie jest idealnym wyborem

CZYTAJ DALEJ

Bigos bez kapusty zachwyca smakiem i aromatem. Przygotujemy go z kilku prostych składników: cukinii, papryki, kiełbasy, cebuli, pomidorów. W bigosie nie może zabraknąć również aromatycznych przypraw: natki pietruszki, suszonego majeranku i mielonej papryki czerwonej, które rewelacyjnie podkreślają smak całej potrawy.

Jeśli przygotujemy więcej bigosu bez kapusty, możemy włożyć go do słoików, pasteryzować 15 minut i wstawić do spiżarni. Danie zachowa świeżość przez wiele miesięcy i możemy sięgnąć po nie zimą, kiedy dostęp do smacznych, świeżych warzyw będzie mocno ograniczony.

Bigos bez kapusty, sekretem jest cukinia. Bigos bez kapusty to idealna wersja na lato

Składniki:

  • 1 kg cukinii

  • duża papryka czerwona

  • 3 kiełbasy np. śląskie

  • 3 duże cebule

  • puszka krojonych pomidorów

  • łyżka koncentratu pomidorowego

  • łyżka suszonego majeranku

  • papryka mielona słodka do smaku

  • sól, pieprz do smaku

  • natka pietruszki

  • oliwa z oliwek do smażenia

Jak zrobić bigos bez kapusty, który powala smakiem i aromatem?

Cukinię obierz, pokrój na mniejsze kawałki, pokrój cebulę, kiełbasę, paprykę czerwoną. Na oliwie podsmaż mięso, następnie dodaj cebulę i smaż kilka minut. Gdy cebula się zeszkli, dodaj cukinię, paprykę i smaż, aż warzywa puszczą sok i będą miękkie.

Do bigosu bez kapusty dodaj puszkę pomidorów, koncentrat, suszony majeranek, paprykę słodką mieloną i gotuj jeszcze chwilę. Bigos dopraw do smaku solą, pieprzem, oprósz natką pietruszki i podaj, smacznego.

Z cukinii zrobisz również wyśmienite placki oraz pyszną zapiekankę makaronową z mięsem mielonym, smacznego.

Cukinia

canva/bhofack2

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kultowa zupa owocowa

Przepisy

Kultowa zupa owocowa. Niezapomniany smak ze wspomnień i dzieciństwa

Czytaj więcej >
pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >