Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Bitki wołowe według przepisu Ani Starmach
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 28.02.2022 01:00

Bitki wołowe według przepisu Ani Starmach

Bitki wołowe babci od Ani Starmach
canva/FernandoChee

Bitki wołowe od Ani Starmach to świetny pomysł na rodzinny obiad. Duszona z cebulką i warzywami, miękka wołowina wprost rozpływa się w ustach. Sos do bitek na bazie mięsa, chrzanu i śmietany jest bardzo aromatyczny i doskonale uzupełnia smak wołowiny. Poznaj przepis na bitki wołowe babci od Ani Starmach.

Bitki wołowe w sosie własnym z cebulką to jedno z lepszych dań obiadowych z mięsa wołowego, jakie jadłam. Duszone mięso jest idealnie miękkie, soczyste i delikatne, a otulone kremowym sosem z dodatkiem śmietany i chrzanu, nabiera doskonałego smaku- tradycyjne bitki wołowe babcie to danie, którego musisz spróbować.

Bitki podaję z puree ziemniaczanym, ziemniakami pieczonymi lub tłuczonymi z koperkiem. Zasze dodaję również świeży akcent w postaci warzyw. Do wołowiny idealne będą buraczki, surówka z czerwonej kapusty lub warzywa blanszowane bądź gotowane na parze. Całość tworzy zestaw, który smakuje każdemu.

Jeśli szukasz pomysłu na wyśmienity obiad z mięsa wołowego- tu poznasz przepis na zrazy wołowe z cebulką i ogórkiem, są proste w przygotowaniu i przepyszne.

Przepis na bitki wołowe od Ani Starmach

Składniki na 3-4 porcje:

  • 750- 800 g wołowiny bez kości, np. udźca

  • korzeń pietruszki

  • marchew

  • 3 duże cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 liście laurowe

  • szczypta majeranku suszonego

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • łyżeczka chrzanu tartego

  • 2 łyżki śmietany 18%

  • sól, pieprz

  • mąka pszenna

  • olej roślinny do smażenia

Jak zrobić bitki wołowe od Ani Stalmach?

Wołowinę pokrój w cienkie plastry, rozbij delikatnie tłuczkiem do mięsa, każdy kawałek obtocz w mące i podsmaż na oleju na złoty kolor, przełóż do większego garnka. Na tym samym oleju zeszklij drobno posiekaną cebulę z czosnkiem, przełóż do mięsa.

Całość oprósz majerankiem, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i smaż przez kilka minut, następnie wlej wodę, żeby przykryła mięso, dodaj całą marchew i korzeń pietruszki i duś pod przykryciem na najmniejszym ogniu przez 2-3 godziny, aż wołowina będzie idealnie miękka.

Cebula smażona na patelni

Źródło zdjęcia: canva/Slatan Z garnka wyjmij włoszczyznę, do mięsa dodaj chrzan, śmietanę wymieszaną z odrobiną wody i dokładnie wymieszaj. Gotuj jeszcze chwilę, żeby powstał gęsty sos, dopraw do smaku solą i pieprzem, smacznego.