Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Błyskawiczne 30 minutowe bułeczki z jagodami. W moim domu to hit
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 24.07.2024 18:10

Błyskawiczne 30 minutowe bułeczki z jagodami. W moim domu to hit

bułeczki jagodowe
fot. youtube.com/sprintcooking

Nie samymi jagodziankami żyje człowiek. Prócz tych drożdżówek z jagodową masą zamkniętą w środku, są inne sposoby, by połączyć owoce z ciastem. Proponujemy tu bułeczki doskonałe na letni podwieczorek i przekąskę na wakacyjny spacer.

Jagododwe bułeczki

Borówki amerykańskie w ostatnich latach niemal kompletnie zdominowały rynek owoców. Jednak w sezonie na leśne jagody ten wyraźnie inny smak sprzed lat wraca do nas i chcemy się nim cieszyć w każdej możliwej postaci. Takie bułeczki to właśnie jedna z takich postaci.

Do ich zalet należy ta, że są bardzo szybkie w przygotowaniu. Można użyć do nich konfitur lub mrożonki. Jednak najlepsze są te letnie, przygotowane ze świeżych leśnych jagód, najlepiej zrywanych podczas górskiej wycieczki.

jagody na krzaku
fot. Canva
Taką zapiekankę robię na obiad przynajmniej raz w tygodniu. Rodzina nie chce jeść nic innego

Drożdżówki z jagodami

Lekko kwaskowe ciasto z maślanką doskonale uzupełnia się ze smakiem świeżych jagód. Podobnego przepisu używać można także do przygotowywania bułeczek z innymi owocami, np. wiśniowych.

Składniki

  • 250 g mąki uniwersalnej lub tortowej
  • 125 g mąki krupczatki
  • 2 jajka + 1 żółtko
  • 50 g cukru (+ do posypania jagód)
  • 30 g drożdży
  • 125 ml oleju
  • 180 ml maślanki
  • Cukier waniliowy lub aromat waniliowy

Pieczemy bułeczki z jagód

Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem i mieszamy z odrobiną maślanki. Czekamy chwilę, aż zaczyn wystartuje. W misce miksera ubijamy jajka, dodając pozostałą część maślanki i olej. Do masy przesiewamy mąki i mieszamy. Na koniec dodajemy zaczyn i wszystko mieszamy razem.

Jagody wrzucamy do rondelka, zasypujemy cukrem i podlewamy łyżką wody. Dusimy przez chwilę, aż jagody zmiękną i zmienią się w konfiturę. Dodajemy aromat waniliowy, mieszamy i studzimy.

Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na duży, kwadratowy placek. Wykładamy na niego jagody i rozsmarowujemy. Ciasto zwijamy w rulon.

Zrolowane ciasto kroimy na jagodowe bułeczki. Układamy je na płask na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Wypróbuj też przepisy na leczo z owocowym dodatkiem i ciasto palma. Kadr wyróżniający pochodzi z kanału sprintcooking na YouTube.

bułki jagodowe
fot. Canva