Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Strzelczyk wziął boczek oraz łupiny cebuli i przygotował z nich cudowny przysmak. Kluczowe są 2 zasady

Strzelczyk wziął boczek oraz łupiny cebuli i przygotował z nich cudowny przysmak. Kluczowe są 2 zasady

Boczek od Strzelczyka
canva/Atide, MarekUsz; Screen z filmu na kanale YouTube Fartuch na tropie smaku

Boczek w łupinach cebuli Tomasza Strzelczyka jest doskonałym dodatkiem do pieczywa. Aromatyczny i soczysty rarytas kucharz uzyskuje, gotując mięso przez godzinę na wolnym ogniu i studząc je w obecności cebuli. Warto spróbować — w tej odsłonie jest znakomity.

Szukacie pomysłu na smaczne i soczyste mięso do kanapek? Zaproponowana przez Tomasza Strzelczyka receptura na boczek w cebuli z pewnością wam się spodoba. Do jego przygotowania wykorzystamy składnik, który zazwyczaj się wyrzuca, czyli cebulowe łupiny. Będziecie zaskoczeni, jak wiele mają w sobie smaku i jak wspaniały przysmak otrzymamy.

Przepis na boczek w łupinach cebuli Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1,7 kg surowego boczku

  • 2 litry wody

  • duża garść łupin cebuli

  • 5-6 ząbków czosnku wraz z łupinami

  • 3-4 liście laurowe

  • 4-5 ziaren ziela angielskiego

  • 10 g czarnego pieprzu mielonego

  • 20-30 g soli

Składniki na pastę:

  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego

  • 1 łyżeczka suszonego majeranku

  • 4-5 ząbków czosnku

  • nieco soli (opcjonalnie)

Przygotowanie boczku w łupinach cebuli Tomasza Strzelczyka

W dużym garnku z grubszym dnem umieszczamy wodę wraz z cebulowymi łupinami i delikatnie zmiażdżonym czosnkiem. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i sól. Na koniec wkładamy oczyszczony boczek.

Całość doprowadzamy do wrzenia, a następnie na niewielkim ogniu gotujemy przez godzinę. Po tym czasie wyłączamy kuchenkę i pozostawiamy mięso w wodzie z przyprawami do ostygnięcia. Strzelczyk gotował przysmak wieczorem i odczekał cała noc.

Chłodny boczek osuszamy z nadmiaru płynu, kroimy na dwa mniejsze kawałki i nacieramy pastą przygotowaną poprzez utarcie przypraw w moździerzu. Zawijamy go w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy z pieczywem. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na przysmaki do pieczywa. Polecamy znakomity smalec w wersji z gruszką. Być może też spodoba wam się bezmięsna odsłona na bazie białej fasoli.

Boczek w łupinach cebuli Tomasza Strzelczyka jest znakomity
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Fartuch na tropie smaku