Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Bosacka wzięła pomarańcze i wskazała na skórkę. Ten detal jest kluczowy

Bosacka wzięła pomarańcze i wskazała na skórkę. Ten detal jest kluczowy

Katarzyna Bosacka wybiera pomarańcze
Screen z filmu na Facebooku na profilu Katarzyna Bosacka "Wiem, co jem"

Katarzyna Bosacka podzieliła się ze swoimi odbiorcami radą dotyczącą zakupu pomarańczy. Influencerka wskazała, na jakie cechy owocu zwrócić uwagę, by kupić okazy bez pestek. Kluczowy jest spód i obecność charakterystycznego „pępka".

Smaczne i bezpestkowe pomarańcze można znaleźć w niejednym sklepie. Zwykle trudność stanowi jedynie ich wybór. Nie zawsze stosowna informacja jest podana przez producenta, lecz jeden szczegół wskazany przez Katarzynę Bosacką w jednym z jej najnowszych materiałów może być bardzo pomocny. Chodzi o nieregularność skórki.

Katarzyna Bosacka pomaga kupić dobre pomarańcze.

Owoce bez pestek wymagają mniej oczyszczania i łatwiej je zjeść. Katarzyna Bosacka postanowiła pokazać jak uniknąć przykrej niespodzianki przy zakupie pomarańczy i opublikowała wideo, w którym zdradza, co determinuje brak pestek.

W materiale prezentuje pomarańcze z nierównomiernie ukształtowaną w dolnej części skórką. Jak wyjaśnia, są to okazy, w których pestki zlokalizowały się na spodzie owocu.

Jest to odmiana zwana Naveliną. [...] Jest tak skonstruowana, że właśnie te pestki gromadzą się w tym oto „pępku” - słyszymy w nagraniu.

Podkreśla też, by przy kolejnych zakupach zwrócić także uwagę na zabarwienie skórki, które powinno być intensywne.

Kiedy najlepiej kupować pomarańcze? Bosacka przypomina

Influencerka wspomina również o najlepszym w momencie na włączenie pomarańczy do diety. Sezon na pochodzące z europejskich upraw owoce trwa od października do lutego i wtedy będą one zarówno smaczne, jak i relatywnie tanie. Nie będą bowiem sprowadzane z odległych zakątków świata.

Z pomarańczami można przygotować pyszną zimową herbatę, która rozgrzeje nas podczas chłodniejszych dni. Jej skórkę warto wykorzystać do deserów. Przygotowanie domowej wersji dodatku jest proste, a świetnie wzbogaci np. makowca.

Katarzyna Bosacka podpowiada jak kupować pomarańcze
canva/dogayusufdokdok

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Facebook/Katarzyna Bosacka "Wiem, co jem"

Tagi: Dieta Kuchnia