Bosacka wzięła ziemniaka i powiedziała całą prawdę. Każdy powinien to wiedzieć
Ziemniaki często goszczą w naszej kuchni. Katarzyna Bosacka wzięła je na tapetę i ujawniła informacje, które mogą zdziwić wielu z nas. To może zmienić sposób gotowania ziemniaków.
Ziemniaki rządzą w kuchni
Ziemniaki podajemy jako dodatek do obiadu. Smakują ze schabowym i zasmażana kapustą. Są też składnikiem sałatek i zapiekanek. Bez ziemniaków nie ma placków ziemniaczanych. Teraz tym popularnym i lubianym warzywom przyjrzała się Katarzyna Bosacka.
Dziennikarka wzięła je pod lupę i ujawniła kilka zaskakujących faktów. Obaliła też pewne mity. Teraz i my na ziemniaki spojrzymy zupełnie inaczej. Film Katarzyny Bosackiej możemy zobaczyć na kanale YouTube EkoBosacka. Stamtąd pochodzi też zdjęcie główne użyte w artykule.
Biorę mandarynki i mieszam je z mlekiem skondensowanym. Nikt z domowników nie może się oprzeć temu deserowiGotowanie ziemniaków bez tajemnic
Gotowane ziemniaki mają 70 kalorii w 100 g. Ziemniaki wczesne to te z Hiszpanii, czy Maroka. Są drogie i w polskich sklepach pojawiają się nawet w marcu. Natomiast krajowe młode ziemniaki możemy kupić dopiero od czerwca. Mają jeszcze mniej kalorii, bo tylko około 60 w 100 g. Katarzyna Bosacka podkreśla, że najzdrowsze są ziemniaki w mundurkach.
Co prawda kaloryczność ziemniaka rośnie do 85 kalorii. Dziennikarka powiedziała w filmie opublikowanym na swoim kanale YouTube:
Mundurek zabezpiecza ziemniaki w czasie gotowania przed uciekaniem dobroczynnych składników odżywczych do wody, którą przecież wylewamy do zlewu
Katarzyna Bosacka dalej wyjaśniała:
Ziemniak w mundurku jest zdrowszy, dlatego, bo zawiera trzy razy więcej błonnika. Ma ubranko na sobie i w tej skórce jest właśnie błonnik. W skórce jest też więcej przeciwutleniaczy, które zabezpieczają nas przed chorobami
Maślanka odchudzi ziemniaki
Katarzyna Bosacka zaznaczyła też, że ziemniaki w mundurkach tracą witaminę C podczas gotowania, ale w mniejszym stopniu. Dziennikarka apelowała:
Szorujmy do sklepu, szorujmy ziemniaki i gotujmy ziemniaki w mundurkach, bo te 10 kilokalorii to naprawdę nie jest duża różnica, a różnica w wartości odżywczej jest spora
A co z ziemniakami tłuczonymi ze śmietanką i z masłem? Katarzyna Bosacka, że ma ono 120 kcal w 100 g. Jak obniżyć kaloryczność? Dziennikarka podpowiada:
Warto śmietankę zastąpić jogurtem lub mlekiem. Wtedy obniżamy zawartość tłuszczu i kalorii
Katarzyna Bosacka radzi też użyć maślanki, która doskonale się tu sprawdzi. Doda kwaśnego smaku dość słodkim ziemniakom. Pisaliśmy o niezwykłym odcinku Kuchennych Rewolucji, który przejdzie do historii. Polecaliśmy przepis na sok, który wzmocni odporność.