Biorę mandarynki i mieszam je z mlekiem skondensowanym. Nikt z domowników nie może się oprzeć temu deserowi
Chcesz zrobić deser, ale piekarnik masz zajęty, bo pieczesz zapiekankę? Nic nie szkodzie. Według tego przepisu zrobisz deser bez pieczenia. Zaczynajmy, bo zaraz przyjdą goście.
Jak to deser bez pieczenia?
Na desery składają się nie tylko wypieki. Jeżeli masz już dość pieczenia ciast, ciasteczek i słodkich bułek lub po prostu masz zajęty piekarnik, to wypróbuj ten sposób. Od teraz możesz nie mieć w domu piekarnika. Chyba że do pieczenia mięsa.
Z tym przepisem jest to możliwe. Dodatkowo ten deser bez pieczenia sprawdzi się także latem jako zimna przekąska. Po wykonaniu należy przechowywać go w lodówce. I wcale nie są to lody. Przekonaj się sama.
To jedna z moich ulubionych sałatek. Od lat robię ją na Boże NarodzenieCo będziesz potrzebować?
Do przygotowania tego deseru będziesz potrzebować tylko paru, niedrogich składników. Zrób zakupy według tej listy. Podobny przepis znajdziesz na kanale schone desserts, skąd pochodzi pierwsze zdjęcie w tym artykule.
Składniki:
- 600 g mandarynek
- 10 g żelatyny
- 100 g skondensowanego mleka
Jak zrobić deser bez pieczenia?
Przygotowanie zacznij od przekrojenia mandarynek na pół. Następnie wyciśnij z nich sok zapomogą wyciskarki do cytrusów. Otrzymany płyn przecedź przez sitko z drobnymi oczkami.
Sok przelej do garnka. Dosyp żelatynę i dolej skondensowane mleko. Wymieszaj wszystkie składniki. Następnie podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając. Kiedy cały wywar będzie parował, wyłącz kuchenkę. Gorącą masę przelej do prostokątnej formy do pieczenia. Odstaw na 3 godziny do lodówki. Po tym czasie całość powinna stężeć i dopiero wtedy możesz kroić na małe prostokąty. Smak tego deseru cię zachwyci. Sprawdź, jak zrobić smaczną zapiekankę oraz przepis na syrop z liści laurowych.