Smakosze.pl
Kotlety schabowe na patelni

canva/RobsonPL, Getty Images

Bosko chrupiące, a zarazem soczyste schabowe bez grama bułki tartej

4 Lutego 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Przyzwyczailiśmy się, że kotlety schabowe zawsze panieruje się w bułce tartej, mące, jajku oraz ewentualnych przyprawach. Okazuje się, że można całkowicie wykluczyć bułkę tartą z przepisu i wymienić ją na dwa rodzaje mąk. Najlepiej sprawdza się mieszanka mąki kukurydzianej i mąki pszennej - dzięki nim schabowe stają się idealnie chrupiące.

Kotlety schabowe z chrupiącą panierką i soczystym mięsem pełnym aromatu to prawdziwy rarytas, którego wielu Polaków nie może sobie odmówić. Nie trzeba jednak ograniczać się do pojedynczej receptury - to w końcu prosta droga do znudzenia. Dlatego mamy doskonałe rozwiązanie, aby łatwo urozmaicić sobie kolejny obiad.

Ciasto Ewy Wachowicz

Mistrzowski patent Ewy Wachowicz na ciasto bez pieczenia na bazie herbatników

CZYTAJ DALEJ

Polega ono na zrezygnowaniu z bułki tartej jako składnika panierki. Zamiast niej sporządza się mieszankę mąki kukurydzianej i pszennej, w której panieruje się rozbity schab podwójnie. Tak osiąga się grubą warstwę mąki, która w kontakcie z rozgrzanym olejem stanie się chrupiąca i pyszna.

Przepis na schabowe bez bułki tartej

Składniki:

  • 500 g schabu wieprzowego

  • mąka pszenna

  • mąka kukurydziana

  • 2 jajka

  • sól

  • pieprz

Zacznij od oczyszczenia schabu z żyłek, błon i nadmiaru tłuszczu. Pokrój go na kotlety, a te rozbij tłuczkiem na cienkie plastry o równej grubości. Dobrze przetrzyj je ręcznikiem papierowym, aby nie było na nich żadnej wilgoci. Dzięki temu panierka będzie pewniej przylegać do mięsa.

W głębokim talerzu wymieszaj w równych proporcjach mąkę pszenną i mąkę kukurydzianą. Wbij do osobnego talerza jajka, dopraw je solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i rozbełtaj. Schab również posyp solą i pieprzem.

Obtaczaj kotlety kolejno w jajkach i mieszance mąk dwukrotnie. Na patelnię wlej dość dużo oleju i rozgrzej go do wysokiej temperatury. Smaż na nim schabowe do uzyskania złotej, chrupiącej panierki. Nie zapomnij po smażeniu przełożyć mięso na talerz z ręcznikami kuchennymi, które odsączą nadmiar tłuszczu. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu poznasz recepturę na obłędnie wyraziste pieczone ziemniaki w musztardzie. Ten tekst wyjawia przepis na gołąbki z farszem ziemniaczanym.

Kotlety schabowe

Źródło zdjęcia: canva/Bartosz Luczak, Getty Images

9 niezwykłych patentów kulinarnych Magdy Gessler. Numer 4 wprawi w osłupienie każdego Polaka

Slajd 1 z 10

9 niezwykłych patentów kulinarnych Magdy Gessler. Numer 4 wprawi w osłupienie każdego Polaka

Magda Gessler jest niekwestionowaną ikoną polskiej sceny kulinarnej. Gwiazda od lat przemierza nasz kraj i zaskakuje swoimi "kuchennymi rewolucjami". Restauratorka zna się na gotowaniu jak mało kto i chętnie dzieli się swoimi patentami. Z przyjemnością zaprezentujemy Wam kilka z nich!

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: slodkieokruszki

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Steki z kalafiora

Przepisy

Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad

Czytaj więcej >
ciasto czekoladowe

Przepisy

Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >