Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Chlebek odświeżany w jajku i mleku. Pyszny pomysł na śniadanie z czerstwego pieczywa
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 09.09.2022 07:57

Chlebek odświeżany w jajku i mleku. Pyszny pomysł na śniadanie z czerstwego pieczywa

Chlebek odświeżany w jajku i mleku. Pyszny pomysł na śniadanie z czerstwego pieczywa
Screen z filmu pochodzi z kanału Anna Jun40+ YouTube

Chlebek odświeżany możecie przygotować na śniadanie wtedy, gdy nie macie w domu świeżego pieczywa. Dzięki temu nic w kuchni się nie zmarnuje. Chleb obtaczany w jajku i mleku, a następnie smażony na rozgrzanym tłuszczu smakuje naprawdę wyśmienicie. Możecie go zjeść z żółtym serem, szynką, dżemem czy po prostu z kubkiem kakao.

Wiele produktów spożywczych możemy ponownie wykorzystać: warzywa surowe, gotowane, mięso z rosołu, ziemniaki. O ile czerstwą bułkę możemy wysuszyć i zetrzeć na tarce, tak czerstwy chleb zwykle ląduje w koszu. Mało kto wie, że można przygotować z niego chlebek odświeżany.

Chlebek odświeżany to gwarancja doskonałego smaku. Kromki chleba w jajku i mleku smażone na maśle klarowanym lub oleju są świetną opcją na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Chlebek odświeżany możemy podać z serem żółtym, ketchupem lub oprószyć posiekanym szczypiorkiem.

Do chlebka odświeżanego możemy podać również ulubione warzywa, przygotować sałatkę. Możemy również zaserwować go na słodko. Zrezygnujmy tylko wtedy z doprawiania jajek solą i pieprzem. Chlebek odświeżany na słodko będzie smakował wyśmienicie z domową konfiturą.

W naszym materiale prezentujemy zdjęcie chlebka odświeżanego będące screenem z kanału Anna Jun40+na YouTube.

Chlebek odświeżany, czyli świetny sposób na czerstwe pieczywo

Składniki na 1 porcję:

  • 2 kromki czerstwego pieczywa

  • 1 łyżka mleka

  • 1 jajko

  • sól, pieprz

  • masło klarowane lub olej do smażenia

Jak zrobić śniadanie z czerstwego chleba? Chlebek odświeżany zrobisz w kilka chwil

Jajko wybij na głęboki talerz, dodaj mleko, szczyptę soli, pieprzu, dokładnie wymieszaj. Kromki czerstwego chleba obtocz dokładnie w przygotowanej mieszance.

Chleb smaż na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym z obu stron na złoty kolor. Gotowy chleb odświeżany podaj z żółtym serem, ulubionym sosem lub posiekanym szczypiorkiem. Smacznego.

Wiele produktów spożywczych wykorzystasz ponownie. Masz warzywa mrożone i świeże, które już długo leżą w lodówce? Ugotuj z nich zupę jarzynową. Jeśli zostało Ci mięso i warzywa z rosołu, koniecznie przygotuj domowy pasztet, będzie świetnym dodatkiem do świeżego pieczywa.

Czerstwy chleb
canva/gashgeron

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker