Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Chrupiące nuggetsy z kurczaka zachwycą całą rodzinę. Dzięki naszym wskazówkom wyjdą idealne
Renata Materlińska
Renata Materlińska 03.07.2022 16:44

Chrupiące nuggetsy z kurczaka zachwycą całą rodzinę. Dzięki naszym wskazówkom wyjdą idealne

nuggetsy
canva/furo_felix

Szukacie pomysłu na szybki, smaczny obiad? Chrupiące, domowe nuggetsy z kurczaka zachwycą całą rodzinę. A dzięki naszym wskazówkom wyjdą idealne niczym ze słynnego fast-fooda. Będą jednak o niebo lepsze, bo bez zbędnych dodatków. Podajcie je na przykład z sosem majonezowo-czosnkowym lub musztardowym.

Jedzenie typu fast-food nie należy do najzdrowszych, jednak nie można mu odmówić smaku. Jednym z takich przebojów sieciowych restauracji są nuggetsy. Zachwycają chrupiącą panierką i soczystym, mięsnym wnętrzem.

Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by domowym sposobem przygotować zdrowszą wersję nuggetsów. Zdrowszą, bo bez zbędnych dodatków przedłużających świeżość i z zupełnie naturalną panierką. Po usmażeniu osączcie je z nadmiaru tłuszczu, a będą mniej kaloryczne.

Jak zrobić chrupiące nuggetsy z kurczaka?

Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka

  • 2 ząbki czosnku

  • słodka mielona papryka

  • sól, pieprz

  • olej

  • 1/2 szklanki mąki

  • 1 jajko

  • 1/4 szklanki mleka

  • 2 szklanki płatków kukurydzianych

  • 6 łyżek tartej bułki

Przygotowanie domowych nuggetsów

Filety z kurczaka opłucz, osusz. Usuń błony i chrząstki. Mięso pokrój w dużą kostkę. Dodaj do niego przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a także łyżeczkę papryki, trochę soli i pieprzu oraz łyżkę oleju.

Mięso dokładnie wymieszaj z dodatkami, umieść w zamykanym pojemniku. Wstaw na co najmniej godzinę do lodówki.

Na ciasto do nuggetsów mąkę wsyp do miseczki. Dodaj jajko i mleko oraz trochę soli i pieprzu, dokładnie wymieszaj, by nie było grudek.

Na panierkę płatki kukurydziane wsyp do foliowego woreczka, zawiąż go. Płatki rozgnieć przy pomocy kuchennego wałka, wymieszaj z tartą bułką.

Mięso wyjmij z lodówki, dodaj do ciasta, wymieszaj. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kawałki mięsa lekko osączaj z ciasta, obtocz dokładnie w panierce i kładź na patelnię.

Nuggetsy smaż ok. 5 minut na średnim ogniu. Co jakiś czas je obróć, by usmażyły się z każdej strony. Zdejmij je z patelni, ułóż na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami, by osączyć z nadmiaru tłuszczu.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na kanapkę drwala, a także na ekspresową pizzę z patelni.

filet z kurczaka
canva/HandmadePictures

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarneprzeboje