Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Chrupiące placki ziemniaczane z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Efekt wow od pierwszego kęsa

Chrupiące placki ziemniaczane z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Efekt wow od pierwszego kęsa

Chrupiące placki ziemniaczane z dodatkiem mąki ziemniaczanej
canva/Yana Gayvoronskaya

Każdy lubi placki ziemniaczane. Jednak najbardziej smakują nam wtedy, gdy są chrupiące i złociste. Wykorzystajcie mąkę ziemniaczaną, a masa po usmażeniu zachwyci was swoją konsystencją. Danie będzie rozpływało się w ustach. Spróbujecie?

Dobre placki ziemniaczane wymagają odpowiedniego doboru użytych składników. Dodatek mąki ziemniaczanej sprawia, że masa dobrze się formuje, a uzyskane danie zachwyca chrupkością i miękkim wnętrzem. Mało kto się mu oprze.

Przepis na znakomite placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków

  • 1 spora cebula

  • 2-4 ząbki czosnku

  • 2 jaja lub 2 łyżki mielonego siemienia lnianego i 6 łyżek wrzątku

  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak usmażyć dobre placki ziemniaczane? Sekretem sukcesu jest dodatek mąki ziemniaczanej

Zaczynamy od obrania i umycia ziemniaków. Większą część oczyszczonych warzyw ścieramy na wiórki, korzystając z dużych oczek tarki. Pozostałe ścieramy na oczkach drobnych.

Cebulę i czosnek obieramy z łupin, siekamy je. Umieszczamy je w dużej misce wraz z rozdrobnionymi ziemniakami, a następnie łączymy je z mąką ziemniaczaną i jajami. Masę doprawiamy solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy olej. Przy pomocy łyżki formujemy niezbyt duże, dość cienkie placki. Smażymy je do zrumienienia z obu stron, po czym usuwamy nadmiar tłuszczu przy pomocy ręczników papierowych. Placki ziemniaczane podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami. Szczególnie polecamy sos grzybowy oraz kwaśną śmietanę i łososia.

Na naszej stronie znajdziecie kilka innych pomysłów na wykorzystanie ziemniaków. Sprawdźcie nasz prosty patent na znakomite cepeliny z mięsem. Być może skusi was także ta prosta receptura na ziemniaczaną babkę.

Placki ziemniaczane z dodatkiem mąki ziemniaczanej wychodzą idealnie
canva/Azurita

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: