Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niezwykły przepis na smakowite ciasto czeskie
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 02.02.2022 01:00

Niezwykły przepis na smakowite ciasto czeskie

Ciasto czeskie
canva/Dar1930

Ciasto czeskie z miodem, powidłami śliwkowymi i polewą czekoladową z orzechami to wyśmienity, tradycyjny placek, którego musisz spróbować. Ciasto miodowe przełożone jest delikatnym, mlecznym kremem z kaszy manny. Poznaj przepis na wyśmienite ciasto czeskie z miodem.

Ciasto czeskie to doskonałe ciasto, które upieczesz zarówno do kawy, jak i na spotkanie z przyjaciółmi i święta. Miodowe, kruche placki świetnie łączą się z mlecznym, gęstym kremem, czekoladą i orzechami włoskimi. Ciasto przełóż powidłami śliwkowymi- idealnie przełamią słodycz i dodadzą świetnego smaku.

Gotowe i przełożone kremem ciasto polej polewą czekoladową bez masła, górę oprósz posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasta możesz upiec również dzień przed robieniem kremu, blaty miodowe będą wtedy bardziej miękkie.

Jeśli masz ochotę na miodownik w jesiennej wersji- tu poznasz przepis na ciasto miodowe z dynią, idealne do kawy w chłodne, deszczowe dni.

Przepis na ciasto czeskie

Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 25x36 cm):

  • 500 g mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 120 g drobnego cukru

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 4 łyżki miodu płynnego

  • 100 g miękkiego masła

  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem z kaszy manny:

  • 750 ml mleka

  • 100 g drobnego cukru

  • 90 g kaszy manny

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 20 g masła

Dodatkowo:

  • słoiczek powideł śliwkowych

  • polewa czekoladowa bez masła

  • pół szklanki obranych orzechów włoskich

Jak zrobić ciasto czeskie?

Na początku zrób ciasto: mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, przełóż do miski, dodaj cukier, cukier, puder, płynny miód, jajka i miękkie masło, całość wyrabiaj ręcznie do uzyskania jednolitej masy, podziel ją na trzy części.

Każdą część ciasta rozwałkuj i włóż na blachę do pieczenia, następnie wstaw do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika, piecz 15 minut i odstaw, żeby ostygły.

Przygotuj krem z kaszy manny: mleko zagotuj z cukrem i cukrem wanilinowym, dodaj kaszę i gotuj na wolnym ogniu, aż kasza się ugotuje, a krem będzie gęsty. Przestudzony krem zmiksuj z masłem.

Miód płynny

Źródło zdjęcia: canva/Metkalova Pierwszy blat ciasta włóż do blachy, wysmaruj powidłami śliwkowymi, połową kremu, włóż drugi blat i wyłóż resztę kremu. Przykryj ostatnim ciastem, następnie polej go polewą czekoladową i oprósz posiekanymi orzechami. Ciasto wstaw do lodówki na 2-3 godziny, aby polewa stężała i krem dobrze połączył się z miodowymi blatami.