Nieziemsko apetyczne ciasto śliwka w czekoladzie
Ciasto śliwka w czekoladzie jest ciastem doskonałym. Puszyste, kakaowe ciasto przełożone słodkim kremem z kaszy manny i udekorowane gęstą polewą czekoladową ze śliwkami to ciasto, które pokocha każdy łasuch. Poznaj przepis na ciasto śliwka w czekoladzie.
Śliwki dostępne są w naszych sklepach jesienią i zimą. Są smaczne, słodkie i przygotujesz z nich wiele pyszności: desery, ciasta, konfiturę, a nawet sosy do mięs. Śliwka w czekoladzie to doskonałe ciasto, które zdecydowanie poprawi Ci humor w chłodne, zimowe dni.
Ciasto śliwka w czekoladzie to mocno czekoladowe ciasto przełożone delikatnym kremem i śliwkami obtoczonymi czekoladą, te smaki łączą się w pyszną całość. Blaty ciasta nasącz bardzo mocną herbatą lub nalewką śliwkową. Osobiście polecam nalewkę, ponieważ zdecydowanie podkreśla smak śliwek.
Śliwki świetnie łączą się również z ciastem drożdżowym- tu poznasz przepis ciasto drożdżowe z kruszonką i śliwką.
Przepis na ciasto śliwka w czekoladzie
Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 25x36 cm):
208 g mąki pszennej
80 g krupczatki
220 g drobnego cukru
opakowanie cukru wanilinowego
3 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki oleju roślinnego
kilka łyżek mocnej herbaty lub nalewki śliwkowej do nasączenia ciasta
Składniki na krem do przełożenia:
500 ml mleka
pół kostki masła
60 g cukru pudru
6 łyżek kaszy manny
Składniki na polewę czekoladową ze śliwką:
400 g śliwek
2 tabliczki czekolady deserowej
300 ml słodkiej śmietanki 30%
Jak zrobić ciasto śliwka w czekoladzie?
Na początku zrób ciasto: jajka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym. Dwa rodzaje mąki przesiej z kakao i proszkiem do pieczenia. Do masy stopniowo dawaj olej, następnie przesiane składniki i miksuj do powstania jednolitego ciasta.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (bez termoobiegu). Blachę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż ciasto i wstaw do piekarnika, piecz około 20-25 minut do suchego patyczka. Ciasto przekrój na dwa blaty i ostudź.
Zrób krem: w garnku zagotuj mleko z cukrem, następnie dodaj kaszę mannę i gotuj na wolnym ogniu przez 3-4 minuty, stale mieszając, następnie ostudź. W tym czasie przygotuj czekoladę ze śliwkami: śliwki pokrój na mniejsze kawałki.
Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej, dolewając stopniowo śmietankę, żeby powstała gęsta, kremowa polewa. Do masy dodaj pokrojone śliwki i dokładnie wymieszaj, odstaw, żeby przestygły.
Źródło zdjęcia: canva/nata_vkusidey Blat ciasta nasącz herbatą lub nalewką i wyłóż cały krem, przykryj drugim blatem, ponownie nasącz i wyłóż na wierzch śliwki w czekoladzie. Całe ciasto wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, smacznego.