Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ciocia Bożena nie zawija gołąbków w zwykle liście kapusty. Stawia na składnik, który wzbudza emocje
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 22.01.2023 20:04

Ciocia Bożena nie zawija gołąbków w zwykle liście kapusty. Stawia na składnik, który wzbudza emocje

gołąbki
Canva / CherriesJD

Zawijanie gołąbków w liście kapusty nie jest żadną sensacją. Patent cioci Bożenki może jednak szokować. W przydomowym warzywniaku kupuje ona do gołąbków liście kapusty kiszonej. Dzięki temu potrawa nabiera niepodrabialnego charakteru.

Używanie liści kiszonej kapusty do gołąbków ma jeszcze jedną nieocenioną zaletę. Możemy dzięki temu darować sobie żmudne parzenie kapusty. Poza smakiem zyskujemy wobec tego także cenny czas. Dla tak przygotowanych gołąbków warto żyć.

Przepis na wyjątkowe gołąbki sposobem cioci Bożenki

Składniki:

  • 800 g mielonej łopatki

  • 4 cebule średniej wielkości

  • 200 g ryżu w woreczkach

  • 400 g kaszy jęczmiennej w woreczkach

  • ok. 15 kiszonych liści kapusty

  • kilka liści kapusty białej lub pekińskiej

  • 4-5 ząbków czosnku

  • słodka papryka

  • sól

  • pieprz

  • smalec

Składniki na sos:

  • 2 łyżki masła

  • 1 l passaty pomidorowej

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 3/4 szklanki śmietany 30%

  • 2 ząbki czosnku

  • smalec

  • sól

  • pieprz

Oryginalne gołąbki z kiszonych liści kapusty krok po kroku

Ryż oraz kaszę do gołąbków ugotuj w osolonej wodzie. Następnie odcedź je z płynu i wyjmij z woreczków. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na 1 łyżce smalcu. Warzywo wymieszaj z ugotowaną kaszą oraz ryżem w dużym naczyniu.

Mięso do gołąbków usmaż na dobrze rozgrzanym smalcu. Dopraw do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Dodaj również przeciśnięty przez praskę czosnek. Zawartość patelni przełóż do ryżu z kaszą, w razie potrzeby dodatkowo posól i dopraw pieprzem.

Kiszone liście kapusty odsącz z płynu, zostawiając 1 jego szklankę na potem. Następnie w liście nakładaj porcje farszu i zawijaj gołąbki. Układaj je ciasno w naczyniu żaroodpornym, jeden obok drugiego. Całość zalej wodą z kiszonej kapusty i przykryj kilkoma liśćmi surowej kapusty, aby zapobiec przypaleniu wierzchu potrawy.

Naczynie z gołąbkami wstaw pod pokrywką do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 60 minut. Następnie wyłącz piekarnik i zostaw w nim naczynie na drugie tyle czasu. Dzięki temu kapusta stanie się wyjątkowo delikatna w smaku.

Przygotuj sos do gołąbków. W niewielkim garnku podsmaż na maśle koncentrat pomidorowy. Po chwili dodaj do niego przeciśnięte ząbki czosnku i passatę. Całość dopraw do smaku i gotuj przez kilka minut.

Przygotowany sos zabiel śmietaną i trzymaj jeszcze przez kilka minut na ogniu. Następnie zdejmij naczynie z gazu. Upieczone gołąbki podawaj polane sosem pomidorowym. Idealnie smakują w towarzystwie gotowanych ziemniaków. Rewelacyjne gołąbki z pikantną nutą to gratka dla wielbicieli ostrzejszych smaków. Tomasz Strzelczyk zna smakowity sposób na gołąbki bez dodatku mięsa.

Canva / peredniankina
Canva / peredniankina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: