Koniec z uciążliwym wyrabianiem. Ciocia Mariola pokazała najlepszy patent na ciasto drożdżowe
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania? Ciocia Mariola pokazała swój patent na doskonale wyrośnięte, puszyste ciasto drożdżowe z jagodami. Placek wychodzi za każdym razem i jest o wiele prostszy w przygotowaniu niż tradycyjne ciasto drożdżowe.
Tradycyjne ciasto drożdżowe wymaga odpowiedniego przygotowania. Najpierw musimy zrobić zaczyn, następnie wyrabiać całe ciasto kilkanaście minut, odstawić je, aby podwoiło swoją objętość. Ciasto drożdżowe bez wyrabiania musi jedynie wyrosnąć, jest więc o wiele szybsze.
Przed przygotowywaniem ciasta drożdżowego bez wyrabiania wyjmij jajka z lodówki i olej, ponieważ wszystkie składniki muszą mieć temperaturą pokojową, inaczej drożdże nie ruszą. Do ciasta potrzebujemy również ciepłe mleko, które aktywuje drożdże, a ciasto pięknie urośnie.
Do domowego ciasta drożdżowego bez wyrabiania dodaj również ulubione owoce sezonowe. Lipiec to czas na jagody, przygotuj więc z nich nie tylko pyszne ciasta, ale i wiele wyśmienitych dań. Z jagód zrobisz również pyszne przetwory na zimę- dżemy i marmolady.
Przepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania
Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 25x 35 cm):
5 szklanek mąki pszennej
szklanka drobnego cukru
łyżka cukru wanilinowego
szklanka ciepłego mleka
szklanka oleju
50 g świeżych drożdży
5 jajek
Dodatkowo:
cukier puder
500 g świeżych jagód
Jak zrobić ciasto drożdżowe bez wyrabiania?
Przesianą mąkę wsyp do miski, wbij jajka, dodaj cukier, cukier wanilinowy, wlej olej, pokruszone drożdże. Całość zalej szklanką ciepłego mleka, miskę przykryj ściereczką i odstaw w suche i ciepłe miejsce na 2,5 godziny.
Po tym czasie składniki wymieszaj przy pomocy łyżki lub miksera z hakami, następnie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na górę poukładaj jagody i wstaw do zimnego piekarnika.
Piekarnik nastaw na 180 stopni z opcją grzania góra- dół, piecz 45 minut, o ostudzeniu oprósz ciasto cukrem pudrem i podaj, smacznego.
Z jagodami przygotujesz wiele wyśmienitych ciast, zrobisz jagodzianki z kruszonką i desery. Jagody to genialny dodatek do pierogów i kultowych pampuchów, są idealne na słodki obiad.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: orchideli.com