Smakosze.pl
Koniec z uciążliwym wyrabianiem. Ciocia Mariola pokazała najlepszy patent na ciasto drożdżowe

canva/KateSmirnova

Koniec z uciążliwym wyrabianiem. Ciocia Mariola pokazała najlepszy patent na ciasto drożdżowe

5 Lipca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania? Ciocia Mariola pokazała swój patent na doskonale wyrośnięte, puszyste ciasto drożdżowe z jagodami. Placek wychodzi za każdym razem i jest o wiele prostszy w przygotowaniu niż tradycyjne ciasto drożdżowe.

Tradycyjne ciasto drożdżowe wymaga odpowiedniego przygotowania. Najpierw musimy zrobić zaczyn, następnie wyrabiać całe ciasto kilkanaście minut, odstawić je, aby podwoiło swoją objętość. Ciasto drożdżowe bez wyrabiania musi jedynie wyrosnąć, jest więc o wiele szybsze.

Boski rosół zrobisz nawet bez mięsa. Wystarczy 1 prosty trik. Zupa będzie aromatyczna i przepyszna

Boski rosół zrobisz nawet bez mięsa. Wystarczy 1 prosty trik. Zupa będzie aromatyczna i przepyszna

CZYTAJ DALEJ

Przed przygotowywaniem ciasta drożdżowego bez wyrabiania wyjmij jajka z lodówki i olej, ponieważ wszystkie składniki muszą mieć temperaturą pokojową, inaczej drożdże nie ruszą. Do ciasta potrzebujemy również ciepłe mleko, które aktywuje drożdże, a ciasto pięknie urośnie.

Do domowego ciasta drożdżowego bez wyrabiania dodaj również ulubione owoce sezonowe. Lipiec to czas na jagody, przygotuj więc z nich nie tylko pyszne ciasta, ale i wiele wyśmienitych dań. Z jagód zrobisz również pyszne przetwory na zimę- dżemy i marmolady.

Przepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 25x 35 cm):

  • 5 szklanek mąki pszennej

  • szklanka drobnego cukru

  • łyżka cukru wanilinowego

  • szklanka ciepłego mleka

  • szklanka oleju

  • 50 g świeżych drożdży

  • 5 jajek

Dodatkowo:

  • cukier puder

  • 500 g świeżych jagód

Jak zrobić ciasto drożdżowe bez wyrabiania?

Przesianą mąkę wsyp do miski, wbij jajka, dodaj cukier, cukier wanilinowy, wlej olej, pokruszone drożdże. Całość zalej szklanką ciepłego mleka, miskę przykryj ściereczką i odstaw w suche i ciepłe miejsce na 2,5 godziny.

Po tym czasie składniki wymieszaj przy pomocy łyżki lub miksera z hakami, następnie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na górę poukładaj jagody i wstaw do zimnego piekarnika.

Piekarnik nastaw na 180 stopni z opcją grzania góra- dół, piecz 45 minut, o ostudzeniu oprósz ciasto cukrem pudrem i podaj, smacznego.

Z jagodami przygotujesz wiele wyśmienitych ciast, zrobisz jagodzianki z kruszonką i desery. Jagody to genialny dodatek do pierogów i kultowych pampuchów, są idealne na słodki obiad.

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

canva/dashu83

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: orchideli.com



Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza zupa pomidorowa na serduszkach. Każdy będzie błagał o dokładkę

Czytaj więcej >