Co najlepiej dodawać do tatara?
Befsztyk tatarski jest pyszną przystawką, podawaną przy wielu okazjach. Specjał ten z łatwością przyrządzicie w domu. Wystarczy, że będziecie pamiętać o kilku szczegółach, a wyjdzie naprawdę fantastyczny. Dowiedzcie się, z czym najlepiej podać siekane mięso wołowe.
Zdradzaliśmy już przepis na tatar Magdy Gessler i podpowiadaliśmy jak zrobić go w wersji roślinnej. Tym razem wracamy z poradnikiem dotyczącym przyrządzenia tego klasycznego dania imprezowego. Podpowiemy m.in. co do niego podać. Mięsożercy będą zachwyceni.
Co zrobić, by tatar wyszedł smaczny?
Najważniejszym etapem przyrządzania tego specjału są zakupy. Mięso, które chcemy przeznaczyć na tatara, musi być świeże i wysokiej jakości. Najlepiej sprawdzi się polędwica wołowa ze sprawdzonego źródła. Robienie tego dania z paczkowanego mięsa mielonego to zły pomysł.
Zakupiony kawałek wołowiny powinniśmy starannie posiekać. Wtedy mięso będzie bardziej wyraziste w smaku. Równie istotne jest dodanie odpowiedniej ilości przypraw. Zazwyczaj są to po prostu sól i pieprz. Niektórzy urozmaicają tę kompozycję o mieloną słodką paprykę.
Ważnym elementem będzie też sposób podania siekanej wołowiny. Zazwyczaj mięso układa się na talerzu i robi w nim niewielkie wgłębienie, do którego wbija się żółtko. Obok lądują świeża siekana cebula oraz drobno krojony ogórek kiszony.
Taki sposób zaserwowania umożliwia jedzącemu samodzielny dobór odpowiedniej do jego preferencji ilości dodatków. Niektórzy zamiast ogórków jako dodatek do tatara proponują kapary lub oliwki. Zazwyczaj do dania podaje się także chleb lub bagietkę.
Co jeszcze będzie pasowało do tatara?
Część osób je ten przysmak z sosem np. z maggi, sosem sojowym czy musztardą. Pasty również będą się dobrze komponowały. Wybierzcie tę z czosnku, awokado lub anchois, a smak z pewnością będzie wyrazisty.
Amatorom ostrzejszych doznań smakowych możemy zaproponować sos tabasco lub ostrą papryczkę chilli czy musztardę Dijon. Smacznym urozmaiceniem będzie też siekana natka pietruszki czy marynowane grzybki.
Źródło zdjęcia: canva/ShyMan
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: urodaizdrowie