Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Co zrobić z gorzkim bigosem? Jak go uratować?
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 02.06.2022 17:37

Co zrobić z gorzkim bigosem? Jak go uratować?

Co zrobić z gorzkim bigosem? Jak go uratować?
canva/Ansgar Kossowski

Ugotowałeś bigos i okazał się gorzki? To wina kapusty lub suszonych grzybów. Dania nie musisz jednak wyrzucać, są skuteczne sposoby na przywrócenie właściwego smaku. Co zrobić z gorzkim bigosem? Jak go uratować?

Bigos jest tradycyjną potrawą polskiej kuchni, który najczęściej przygotowujemy na święta i większe uroczystości. Aromatyczne danie jednogarnkowe z kapusty, kilku rodzajów mięsa z dodatkiem suszonych grzybów i przypraw, wprost rozpływa się w ustach.

Czasem jednak, mimo największych starań, bigos wychodzi gorzki i nie nadaje się do jedzenia. Nie musisz go jednak od razu spisywać na straty, możesz spróbować pozbyć się niechcianej goryczki, wykorzystując kilka produktów, które skutecznie osłodzą danie.

Bigos możesz zrobić również z samej kiszonej kapusty, dzięki czemu znacznie zmniejszysz ryzyko pojawienia się goryczki- tu poznasz przepis na rewelacyjny bigos z kiszonej kapusty z dodatkiem suszonych grzybów, mięsa i aromatycznych przypraw.

Dlaczego bigos wyszedł gorzki?

Gorzki bigos może być skutkiem dodania surowej kapusty lub grzybów. Jeśli do bigosu chcemy dodać surową kapustę, odstawmy ją wcześniej w ciemne i suche miejsce na 3 dni, a później bigos gotujmy bez pokrywki.

W ten sposób skutecznie pozbędziemy się chlorofilu, siarki i innych olejków eterycznych odpowiedzialnych za gorzki smak. Suszone grzyby natomiast musimy wcześniej moczyć przez kilka godzin, aby zmiękły, a kiedy będziemy je podsmażać z kapustą, nie możemy ich przypalić.

Jak uratować gorzki bigos?

Gdy bigos po ugotowaniu będzie gorzki, możemy dodać do niego płynny miód, cukier lub suszone śliwki. Produkty te skutecznie neutralizują nieprzyjemny smak.

Śliwki, miód lub cukier dodawaj do gorącego, gotującego się bigosu stopniowo. Co jakiś czas przemieszaj dokładnie potrawę i spróbuj, czy goryczka zacznie się zmniejszać. W razie potrzeby dodaj kolejną porcję słodkich produktów.

Suszone śliwki i miód

Źródło zdjęcia: canva/ Lazartivan Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: rodzice.pl