Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Co zrobić, żeby babka wielkanocna była wilgotna? Najlepsze kucharki mają 1 patent
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 09.03.2023 13:28

Co zrobić, żeby babka wielkanocna była wilgotna? Najlepsze kucharki mają 1 patent

tradycyjna babka na stole
Canva / Dar1930

Wielkanoc jest tuż tuż. Już wkrótce zacznie się wielkie gotowanie. Na stole nie będzie mogło zabraknąć wilgotnej babki wielkanocnej. Mała modyfikacja składników zagwarantuje jej optymalną konsystencję.

Jak zrobić wilgotną babkę wielkanocną?

Upieczenie babki samo w sobie trudne jest. Zrobienie idealnie wilgotnej babki wielkanocnej wymaga odrobinę więcej zachodu. Na szczęście znamy na to niezawodny sposób. Sekretem jest subtelne udoskonalenie receptury.

Tradycyjną babkę przyrządza się z kilku składników. Wśród nich nie może zabraknąć masła lub margaryny. ⅓ tego tłuszczu lepiej jednak zastąpić olejem. Dzięki temu ciasto wyjdzie jak z najlepszej cukierni.

Bez drożdży, sody i proszku do pieczenia. Najlepsze kucharki tylko tak robią puszyste racuchy

Inne niezawodne sposoby na wilgotną babkę wielkanocna

Klasyczna receptura na babkę jest bajecznie prosta. Wystarczy do niej tłuszcz, mąka, mleko, cukier, jaja i proszek do pieczenia. Z ich połączenia nie zawsze jednak wyjdzie idealne ciasto. Jak zwiększyć swoje szanse na odpowiednio wilgotną babkę wielkanocną?

Do standardowych składników na ciasto dodaj nieco jabłka. Możesz pokroić je w kawałki lub zetrzeć na tarce. Owoc odda swoją soczystość do wnętrza wypieku, a jednocześnie zapewni dodatkowe wrażenia smakowe.

Co zrobić gdy babka upieczona, ale konsystencja nie zachwyca? Z pomocą przyjdzie smakowita polewa. Zrób lukier lub przyrządź prostą polewę czekoladową. Jeden i drugi sposób zapewni ciastu pożądana soczystość.

 

Jakie czynności są niezbędne do upieczenia pysznej i wilgotnej babki wielkanocnej?

Samo trzymanie się przepisu nie wystarczy do upieczenia idealnego ciasta. Trzeba wiedzieć, jak traktować poszczególne składniki. Gwarantujemy, że wrzucenie wszystkiego do miski i zmiksowanie razem nie jest drogą do sukcesu. Wiele szczegółów ma niebagatelne znaczenie.

Składniki na wilgotną babkę wielkanocną powinny być w temperaturze pokojowej. Nie używaj mleka ani jajek wyjętych prosto z lodówki. Takie działanie może co najwyżej doprowadzić do zwarzenia się masy. Pamiętaj, by nabiał wyjąć z lodówki z odpowiednim wyprzedzeniem.

Wersja babki z drożdżami wymaga zrobienia zaczynu. Składa się na niego też cukier i podgrzane mleko. Zbyt gorące mleko zabije jednak drożdże, przez co ciasto nie wyrośnie. Płyn musi być podgrzany, ale z wyczuciem.

Kolejną istotną kwestią jest wyrabianie ciasta. Po dodaniu doń mąki czynność nie może trwać zbyt długo. Podczas miksowania z mąki uwalnia się gluten, który może przyczynić się do powstania zakalca. Przez przystąpieniem do właściwego mieszania połącz ze sobą suche składniki ciasta, a jaka zawczasu roztrzep.

Wilgotną babkę wielkanocną pieczemy oczywiście w formie. Wcześniej należy wysmarować ją tłuszczem. Aby masło lub margaryna nie wsiąkła niepotrzebne w ciasto, nasmarowaną blaszkę odstaw do schłodzenia w lodówce. Dzięki temu tłuszcz zastygnie w skorupkę i nie połączy się z pozostałymi składnikami.

Babkę na święta pieczemy przez ok. 40 minut. Optymalna temperatura wynosi ok. 170-180 stopni. Po upieczenia absolutnie nie należy otwierać drzwiczek piekarnika. Grozi to opadnięciem ciasta.

Wilgotna babka wielkanocna powinna pozostać w urządzeniu aż do całkowitego wystygnięcia. Dopiero wtedy możemy ją wyjąć i wydobyć z formy. Ostatnim krokiem jest udekorowanie naszego pysznego dzieła. Na święta życzymy wszystkim udanej i wilgotnej babki wielkanocnej. Skuteczny sposób na babkę piaskową zakłada użycie zaskakującego dodatku. Znamy wszystkie niuanse ozdabiania świątecznego wypieku.

babka świąteczna.png