Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zniewalający przepis na biszkopt bez zwykłego cukru o głębokim miodowym smaku
Renata Materlińska
Renata Materlińska 07.03.2022 01:00

Zniewalający przepis na biszkopt bez zwykłego cukru o głębokim miodowym smaku

biszkopt
canva/Image Professionals GmbH

Jeśli planujecie robić tort, musicie wiedzieć, że nie trzeba do niego dodawać cukru. Przetestujcie zniewalający przepis na biszkopt bez zwykłego cukru. Ma głęboki, miodowy smak, dzięki cennemu, tradycyjnemu dodatkowi. Możecie go przełożyć kremem lub upiec go z dodatkiem owoców. Z pewnością was zachwyci.

Miód, bo o nim mowa, jest tak samo słodki, jak cukier, jednak zawiera wiele cennych składników. Oczywiście najzdrowszy jest jedzony bez obróbki termicznej, bo wtedy ma leczniczą moc. Gdy zaś dodamy go do ciasta, np. zastępując nim cukier, wypiek nabierze ciekawego smaku i dłużej pozostanie świeży.

Zniewalający przepis na biszkopt bez zwykłego cukru o głębokim, miodowym smaku

Składniki:

  • 4 jajka

  • 100 g miodu płynnego

  • szczypta soli

  • 40 g mąki ziemniaczanej

  • 80 g mąki pełnoziarnistej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie biszkoptu

Białka oddziel od żółtek. Żółtka zmiksuj z miodem. Białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę.

Do piany z białek dodaj żółtka z miodem, delikatnie wymieszaj. Dodaj obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wymieszaj łyżką.

Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piecz ok. 30 minut.

Upieczony biszkopt dobrze wystudź i przygotuj z niego tort lub przełóż go ulubioną, słodką masą.

Wskazówka:

Biszkopt łatwiej przekroisz na blaty, jeśli nie będzie superświeży. Dlatego najlepiej upiecz go 1-2 dni wcześniej, niż planujesz zrobić tort.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na biszkopt cytrynowy, a także na biszkopt z patelni.

miód
miód

Źródło zdjęcia: canva/DAPA Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kucharkawbaletkach

Zapraszamy na nasz Instagram