Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były chrupiące?
Placki ziemniaczane nie wychodzą ci tak chrupiące, jakbyś chciał? Rozwiązaniem tego problemu jest ścieranie ich na różnych oczkach tarki. Dzięki temu można uzyskać bardziej chrupiącą skórkę podczas smażenia na oleju.
Jeśli placki ziemniaczane, które gotujesz dla swojej rodziny, nie wychodzą chrupiące, spróbuj ścierać kartofle na różnych oczkach tarki. Mieszając różne poziomy rozdrobnienia ziemniaków, uzyskujesz o wiele lepsze ciasto.
Warto także pamiętać o odsączeniu tłuszczu po smażeniu placków. Jeśli zapomni się o tym etapie, placki wyjdą zbyt nasiąknięte tłuszczem i staną się nieprzyjemnie miękkie.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na chrupiące placki ziemniaczane
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 jajka
4 łyżki mąki
sól
pieprz
olej
Na początku umyj ziemniaki pod bieżącą wodą i obierz je ze skórki. 3/4 z nich zetrzyj na tarce o zwykłych dużych oczkach, a resztę na najmniejszych. W przypadku 1/4 kartofli możesz użyć również blendera.
Cebulę obierz z łupiny i także zetrzyj. Dodaj ją do ziemniaków wraz z jajkami, mąką, solą, pieprzem i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Wymieszaj ciasto dokładnie.
Na patelni rozgrzej olej. Wykładaj na niego porcje masy ziemniaczanej za pomocą łyżki. Smaż placki z obu stron na złoty kolor i przekładaj je na ręcznik kuchenny. Smacznego.
Źródło: canva/Ryzhkov, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kulinarnapolska.org