Smakosze.pl
Placki ziemniaczane

canva/vm2002

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były chrupiące?

22 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Placki ziemniaczane nie wychodzą ci tak chrupiące, jakbyś chciał? Rozwiązaniem tego problemu jest ścieranie ich na różnych oczkach tarki. Dzięki temu można uzyskać bardziej chrupiącą skórkę podczas smażenia na oleju.

Jeśli placki ziemniaczane, które gotujesz dla swojej rodziny, nie wychodzą chrupiące, spróbuj ścierać kartofle na różnych oczkach tarki. Mieszając różne poziomy rozdrobnienia ziemniaków, uzyskujesz o wiele lepsze ciasto.

Warto także pamiętać o odsączeniu tłuszczu po smażeniu placków. Jeśli zapomni się o tym etapie, placki wyjdą zbyt nasiąknięte tłuszczem i staną się nieprzyjemnie miękkie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na chrupiące placki ziemniaczane

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 jajka

  • 4 łyżki mąki

  • sól

  • pieprz

  • olej

Na początku umyj ziemniaki pod bieżącą wodą i obierz je ze skórki. 3/4 z nich zetrzyj na tarce o zwykłych dużych oczkach, a resztę na najmniejszych. W przypadku 1/4 kartofli możesz użyć również blendera.

Projekt bez tytułu - 2021-08-22T193558.672

Najlepszy przepis na marynowane borowiki

CZYTAJ DALEJ

Cebulę obierz z łupiny i także zetrzyj. Dodaj ją do ziemniaków wraz z jajkami, mąką, solą, pieprzem i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Wymieszaj ciasto dokładnie.

Na patelni rozgrzej olej. Wykładaj na niego porcje masy ziemniaczanej za pomocą łyżki. Smaż placki z obu stron na złoty kolor i przekładaj je na ręcznik kuchenny. Smacznego.

Placki ziemniaczane

Źródło: canva/Ryzhkov, Getty Images

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: kulinarnapolska.org

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >
wątróbka

Przepisy

Obłędny przepis na wątróbkę z cudownymi dodatkami

Czytaj więcej >