Córka zrobiła jajecznicę z uwielbianego warzywa. Najpierw się śmiałam, potem błagałam o przepis
Jajecznica potrafi zaskoczyć. Pozwoliłam ostatnio mojemu dziecku przygotować śniadanie i zrobiła lekką, niesamowicie pyszną wersję znanej potrawy. Nie użyła przy tym ani jednego jajka. Początkowo byłą sceptyczna, ale tak mi posmakowało, że jeszcze nie raz zrobię.
Przepis na jajecznicę z kalafiora
Kalafiornica nie jest skomplikowanym daniem. Trzeba jedynie ugotować warzywo, rozdrobnić je i podsmażyć z odpowiednio dobranymi przyprawami. Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania.
Składniki:
- 8-10 niewielkich różyczek kalafiora
- 1 drobna cebula
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 płaska łyżeczka czarnej soli
- 1/3 łyżeczki curry, najlepiej domowego
- pieprz w ilości do smaku
- natka pietruszki lub szczypiorek do posypania
- olej rzepakowy do smażenia
Najtrudniej dostępnym produktem będzie czarna sól sprzedawana też pod nazwą kala namak. Warto jednak ją nabyć, bo dodaje niesamowitego jajecznego posmaku. Jak wygląda przygotowanie smakołyku? Instrukcję krok po kroku znajdziecie w dalszej części artykułu, znajdującej się pod zdjęciem.
Niebywałe, co Okrasa wlewa oprócz octu do mizerii. Babcia złapałaby się za głowęJak zrobić jajecznicę z kalafiora? Przepis jest bardzo prosty
Umytego kalafiora gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Rozdrabniamy go przy pomocy widelca. Cebulę siekamy i szklimy na odrobinie rozgrzanego oleju rzepakowego. Dodajemy kalafiora oraz przyprawę curry.
Wrzucamy też przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Smażymy przez 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Jajecznicę z kalafiora doprawiamy czarną solą i pieprzem. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem lub rozdrobnioną natką pietruszki i mieszamy. Zdejmujemy patelnię z ognia.
Jak podawać kalafiornicę?
Do roślinnej odsłony jajecznicy świetnie pasuje świeże razowe pieczywo. Inne dodatki nie będą konieczne, lecz można zmienić składniki kalafiornicy. W naszej propozycji podsmażamy jedynie pomidory. Warto przetestować także wersję ze szpinakiem czy papryką. Można ich użyć dodatkowo lub zamiast pomidorów.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na jajecznicę. Szczególnie polecamy wersję z boczniakami. Warto też przetestować wegański omlet z pieczarkami — czarna sól wzbogaci jego smak.