Smakosze.pl
układanie ciastek

canva/anamejia18

Cudowne ciasto bez pieczenia - Michalinka zachwyci każdego

17 Września 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Nie ma nic przyjemniejszego niż kawałek pysznego ciasta na deser. Często jednak nie mamy zbyt wiele czasu, by przygotować ulubiony wypiek. Rozwiązaniem takiej sytuacji może być przepis na ciasto bez pieczenia.

Desery bez pieczenia to dobre rozwiązanie dla zabieganych amatorów słodkości. Ich receptury często oparte są o łatwo dostępne składniki — takie jak herbatki czy mieszanki orzechów — a sednem przygotowania jest pozostawienie ciasta w lodówce. Nierzadko wystarczy więc odpowiednio ułożyć składniki i uzbroić się w cierpliwość, by potem móc cieszyć się wyjątkowym smakiem.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na smaczne ciasto bez pieczenia

Składniki:

  • 370 g ulubionych ciastek lub herbatników

  • 1 szklanka cukru

  • 5 szklanek mleka

  • 250 g masła

  • 4 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru

  • 1 puszka brzoskwiń w zalewie

Składniki na lukier (opcjonalnie):

  • 3/4 szklanki cukru pudru

  • 2 łyżki gorącej wody

Brzoskwinie odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Jedną szklankę mleka wlewamy do proszku budyniowego i dokładnie mieszamy. Do rondelka wlewamy 4 szklanki mleka, dodajemy cukier oraz masło. Gotujemy i łączymy z rozmieszanym budyniem. Do masy wrzucamy brzoskwinie.

panierowanie kotleta

Soczyste schabowe marynowane w maślance

CZYTAJ DALEJ

Dno blachy o wymiarach 22 × 32 cm wykładamy papierem do pieczenia, na której układamy warstwę ciastek. Połowę masy budyniowej umieszczamy na tak przygotowanym spodzie, a następnie całość przykrywamy kolejną warstwą ciasteczek. Czynność powtarzamy, wykorzystując pozostałą masę budyniową i resztę herbatników.

Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Wierzch możemy ozdobić lukrem. Będzie doskonale pasowało do popołudniowej małej czarnej. Smacznego

Do tego ciasta będzie pasował też budyń o innym smaku np. kokosowy przygotowany według tego przepisu. Jeśli szukasz innych pomysłów na ciasta bez pieczenia, sprawdź przepis na kultową wuzetkę.

herbatniki kakaowe

herbatniki kakaowe

Źródło zdjęcia: canva/NoirChocolate

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przepisyjoli

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Doskonały patent Strzelczyka na śledzie w oleju

Czytaj więcej >
kotlety mielone z piekarnika

Przepisy

Soczyste kotlety mielone z piekarnika - pokocha je cała rodzina

Czytaj więcej >
Zupa ogórkowa

Przepisy

Prosty patent Kuronia na pyszną zupę ogórkową

Czytaj więcej >
Gołąbki wg. Magdy Gessler

Przepisy

Obłędne gołąbki z ziemniakami wg. Magdy Gessler

Czytaj więcej >

Przepisy

Jajecznica na boczku - idealny początek dnia

Czytaj więcej >
Biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać olej do biszkoptu?

Czytaj więcej >