Smakosze.pl
Bigos

canva/ankub, Getty Images

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

17 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Klasyczny bigos jest delikatnie kwaśny, mocno słony i wyraźnie można wyczuć w nim zarówno smak mięsa, jak i przypraw. Jego mazowiecka wersja zawiera również jabłko. Owoc dodaje daniu słodkości, a także wydobywa więcej aromatu z kapusty.

Bigos wywodzi się najprawdopodobniej od myśliwych, którzy nie mogli sobie pozwolić na wykwintne posiłki w terenie i musieli wykorzystywać to, co mieli pod ręką - a więc duże ilości mięsa i produktów, które się łatwo nie psują, jak kiszona kapusta.

Do bigosu mazowieckiego poza znanymi składnikami, dodaje się również kilka twardych jabłek. Te sprawiają, że danie nabiera słodkiego posmaku, który podkreśla obecność w przepisie innych produktów.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na bigos mazowiecki

Jeśli chcesz poznać więcej ciekawych informacji kulinarnych, sprawdź, co jeszcze dla ciebie przygotowaliśmy. W tym artykule opisujemy nietypowy sposób na pierogi po lubelsku, które w farszu zawierają świeże liście mięty. Ten tekst poświęcony został kiszonkom - czy można jeść je na pusty żołądek?

Składniki:

  • 2 główki białej kapusty

  • 800 g kapusty kwaszonej

  • 1 l rosołu

  • 500 g wieprzowiny

  • 500 g wołowiny

  • 400 g kiełbasy

  • 3 twarde jabłka

  • 1 pęczek włoszczyzny

  • 50 g powideł śliwkowych

  • kminek

  • sól i pieprz do smaku

Zacznij od umycia i poszatkowania zwykłej kapusty. Przełóż ją do dużej miski. Kiszoną kapustę odciśnij z nadmiaru soku, posiekaj ostrym nożem i dodaj do surowej kapusty. Kiełbasę pokrój w grube plasterki.

panierowanie kotleta

Soczyste schabowe marynowane w maślance

CZYTAJ DALEJ

Wieprzowinę i wołowinę oczyść, pokrój w dużą kostkę równej wielkości i podsmaż je na oleju, aż uzyskają ładny brązowy kolor na swojej powierzchni. Następnie dodaj do nich kiełbasę i ją również podsmaż.

Do mięsa wrzuć kapusty, dopraw solą, pieprzem i gotuj, aż mięso stanie się miękkie. Dodaj siekane w kostkę jabłka, siekane warzywa z włoszczyzny, kminek oraz powidła. Duś całość, aż danie nabierze ciemnego koloru.

Bigos

Źródło: canva/ankub, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: polki.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty przepis na ptysie

Czytaj więcej >
Ciasteczka maślane od Ani Starmach

Przepisy

Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Czytaj więcej >
Kogel-mogel

Przepisy

Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Przepis na ekspresową surówkę z selera, marchewki i jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

Czytaj więcej >