Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką
Klasyczny bigos jest delikatnie kwaśny, mocno słony i wyraźnie można wyczuć w nim zarówno smak mięsa, jak i przypraw. Jego mazowiecka wersja zawiera również jabłko. Owoc dodaje daniu słodkości, a także wydobywa więcej aromatu z kapusty.
Bigos wywodzi się najprawdopodobniej od myśliwych, którzy nie mogli sobie pozwolić na wykwintne posiłki w terenie i musieli wykorzystywać to, co mieli pod ręką - a więc duże ilości mięsa i produktów, które się łatwo nie psują, jak kiszona kapusta.
Do bigosu mazowieckiego poza znanymi składnikami, dodaje się również kilka twardych jabłek. Te sprawiają, że danie nabiera słodkiego posmaku, który podkreśla obecność w przepisie innych produktów.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na bigos mazowiecki
Jeśli chcesz poznać więcej ciekawych informacji kulinarnych, sprawdź, co jeszcze dla ciebie przygotowaliśmy. W tym artykule opisujemy nietypowy sposób na pierogi po lubelsku, które w farszu zawierają świeże liście mięty. Ten tekst poświęcony został kiszonkom - czy można jeść je na pusty żołądek?
Składniki:
2 główki białej kapusty
800 g kapusty kwaszonej
1 l rosołu
500 g wieprzowiny
500 g wołowiny
400 g kiełbasy
3 twarde jabłka
1 pęczek włoszczyzny
50 g powideł śliwkowych
kminek
sól i pieprz do smaku
Zacznij od umycia i poszatkowania zwykłej kapusty. Przełóż ją do dużej miski. Kiszoną kapustę odciśnij z nadmiaru soku, posiekaj ostrym nożem i dodaj do surowej kapusty. Kiełbasę pokrój w grube plasterki.
Wieprzowinę i wołowinę oczyść, pokrój w dużą kostkę równej wielkości i podsmaż je na oleju, aż uzyskają ładny brązowy kolor na swojej powierzchni. Następnie dodaj do nich kiełbasę i ją również podsmaż.
Do mięsa wrzuć kapusty, dopraw solą, pieprzem i gotuj, aż mięso stanie się miękkie. Dodaj siekane w kostkę jabłka, siekane warzywa z włoszczyzny, kminek oraz powidła. Duś całość, aż danie nabierze ciemnego koloru.
Źródło: canva/ankub, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: polki.pl