Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Cukier możesz zrobić z łatwością w domu. Limity w Biedronce nie będą Ci już straszne

Cukier możesz zrobić z łatwością w domu. Limity w Biedronce nie będą Ci już straszne

Cukier możesz zrobić z łatwością w domu
canva/margouillatphotos

Próbowaliście kiedyś zrobić cukier? Cena za kilogram rośnie, więc warto poznać prosty domowy sposób na przygotowanie popularnego dodatku słodzącego. Okazuje się, że proces nie jest skomplikowany, a efekty przyjemnie zaskakują. Spróbujecie?

Cukier uznawany jest za jeden z podstawowych produktów spożywczych. Dodajemy go do ciast, potraw czy kawy lub herbaty. Część z nas nie wyobraża sobie, by mogło go w domu zabraknąć. Co jednak zrobić, gdy ceny stale rosną? Możemy zaopatrzyć się w buraki i przygotować domową wersję słodziku.

Jak zrobić domowy cukier? Znamy prosty przepis

Przygotowanie cukru w domu nie jest wcale tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Jeśli tylko mamy nieco czasu, warto pokusić się o jego sporządzenie. Oczywiście zawsze możemy skorzystać z zamienników, ale nie każdemu będzie to odpowiadało.

Do zrobienia 1 kilograma cukru potrzebować będziemy 5 kilogramów buraków cukrowych i sprawnego piekarnika. Przyda się również dobry młynek, blacha oraz naczynie przeznaczone do pieczenia np. gliniane.

Buraki należy umyć, obrać i pokroić w cienkie plastry. Rozdrobnione warzywo pieczemy w naczyniu do czasu, aż zmięknie. Temperaturę piekarnika ustawiamy na 180 stopni Celsjusza. Miękkie kawałki przenosimy na wyłożoną folią lub papierem do pieczenia blachę i suszymy w wyłączonym piekarniku.

Na koniec ostudzone buraki mielimy w dobrym młynku, by uzyskać jak najdrobniejsze granulki. Domowy cukier jest gotowy do użycia. Będzie się nieco różnił wizualnie od sklepowego, lecz słodki smak będzie wyczuwalny.

Zamiast cukru do słodzenia możecie użyć domowego syropu

Z buraków można zrobić również smaczny syrop. Wystarczy po oczyszczeniu, obraniu i rozdrobnieniu warzyw gotować je powoli do miękkości, a powstały płyn zredukować, podgrzewając go przez 8 godzin. Gęsta masa o głębokim brązowym kolorze będzie idealna do słodzenia napojów.

Na naszej stronie znajdziecie cenne wskazówki dotyczące korzystania z cukru. W tym artykule podpowiadamy czym go zastąpić, gdy chcemy wsypać nieco słodkiego produktu do kawy. Ten natomiast zdradza sprawdzony sposób na uniknięcie zbrylania się ziarenek.

Cukier warto zrobić w domu
canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: