Smakosze.pl
Cukier możesz zrobić z łatwością w domu

canva/margouillatphotos

Cukier możesz zrobić z łatwością w domu. Limity w Biedronce nie będą Ci już straszne

10 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Próbowaliście kiedyś zrobić cukier? Cena za kilogram rośnie, więc warto poznać prosty domowy sposób na przygotowanie popularnego dodatku słodzącego. Okazuje się, że proces nie jest skomplikowany, a efekty przyjemnie zaskakują. Spróbujecie?

Cukier uznawany jest za jeden z podstawowych produktów spożywczych. Dodajemy go do ciast, potraw czy kawy lub herbaty. Część z nas nie wyobraża sobie, by mogło go w domu zabraknąć. Co jednak zrobić, gdy ceny stale rosną? Możemy zaopatrzyć się w buraki i przygotować domową wersję słodziku.

Ewa Wachowicz, szaszłyki z grilla

Wachowicz zaskakuje szaszłykami z grilla. Obędzie się bez krojenia mięsa

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić domowy cukier? Znamy prosty przepis

Przygotowanie cukru w domu nie jest wcale tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Jeśli tylko mamy nieco czasu, warto pokusić się o jego sporządzenie. Oczywiście zawsze możemy skorzystać z zamienników, ale nie każdemu będzie to odpowiadało.

Do zrobienia 1 kilograma cukru potrzebować będziemy 5 kilogramów buraków cukrowych i sprawnego piekarnika. Przyda się również dobry młynek, blacha oraz naczynie przeznaczone do pieczenia np. gliniane.

Buraki należy umyć, obrać i pokroić w cienkie plastry. Rozdrobnione warzywo pieczemy w naczyniu do czasu, aż zmięknie. Temperaturę piekarnika ustawiamy na 180 stopni Celsjusza. Miękkie kawałki przenosimy na wyłożoną folią lub papierem do pieczenia blachę i suszymy w wyłączonym piekarniku.

Na koniec ostudzone buraki mielimy w dobrym młynku, by uzyskać jak najdrobniejsze granulki. Domowy cukier jest gotowy do użycia. Będzie się nieco różnił wizualnie od sklepowego, lecz słodki smak będzie wyczuwalny.

Zamiast cukru do słodzenia możecie użyć domowego syropu

Z buraków można zrobić również smaczny syrop. Wystarczy po oczyszczeniu, obraniu i rozdrobnieniu warzyw gotować je powoli do miękkości, a powstały płyn zredukować, podgrzewając go przez 8 godzin. Gęsta masa o głębokim brązowym kolorze będzie idealna do słodzenia napojów.

Na naszej stronie znajdziecie cenne wskazówki dotyczące korzystania z cukru. W tym artykule podpowiadamy czym go zastąpić, gdy chcemy wsypać nieco słodkiego produktu do kawy. Ten natomiast zdradza sprawdzony sposób na uniknięcie zbrylania się ziarenek.

Cukier warto zrobić w domu

canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

szarlotka

Przepisy

Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

Czytaj więcej >
kluski ziemniaków

Przepisy

Przepis na doskonałe kluski ziemniaczane. Wielka konkurencja dla kopytek i śląskich

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety schabowe inaczej. Pyszny farsz dodaje im smaku i soczystości

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na rozpływające się w ustach ciasto bez pieczenia. Słynne tiramisu zrobisz dosłownie w kwadrans

Czytaj więcej >
Naleśniki mistrza Roux są aksamitne i puszyste

Przepisy

Aksamitne i puszyste naleśniki mistrza Roux. Mała zmiana, a efekt zdumiewający

Czytaj więcej >
jajecznica

Przepisy

Jajecznica z leśnymi grzybami. Proste, aromatyczne śniadanie w jesiennym klimacie

Czytaj więcej >