Smakosze.pl

canva/margouillatphotos

Cukier możesz zrobić z łatwością w domu. Limity w Biedronce nie będą Ci już straszne

10 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Próbowaliście kiedyś zrobić cukier? Cena za kilogram rośnie, więc warto poznać prosty domowy sposób na przygotowanie popularnego dodatku słodzącego. Okazuje się, że proces nie jest skomplikowany, a efekty przyjemnie zaskakują. Spróbujecie?

Cukier uznawany jest za jeden z podstawowych produktów spożywczych. Dodajemy go do ciast, potraw czy kawy lub herbaty. Część z nas nie wyobraża sobie, by mogło go w domu zabraknąć. Co jednak zrobić, gdy ceny stale rosną? Możemy zaopatrzyć się w buraki i przygotować domową wersję słodziku.

Jak zrobić domowy cukier? Znamy prosty przepis

Przygotowanie cukru w domu nie jest wcale tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Jeśli tylko mamy nieco czasu, warto pokusić się o jego sporządzenie. Oczywiście zawsze możemy skorzystać z zamienników, ale nie każdemu będzie to odpowiadało.

Do zrobienia 1 kilograma cukru potrzebować będziemy 5 kilogramów buraków cukrowych i sprawnego piekarnika. Przyda się również dobry młynek, blacha oraz naczynie przeznaczone do pieczenia np. gliniane.

Buraki należy umyć, obrać i pokroić w cienkie plastry. Rozdrobnione warzywo pieczemy w naczyniu do czasu, aż zmięknie. Temperaturę piekarnika ustawiamy na 180 stopni Celsjusza. Miękkie kawałki przenosimy na wyłożoną folią lub papierem do pieczenia blachę i suszymy w wyłączonym piekarniku.

Na koniec ostudzone buraki mielimy w dobrym młynku, by uzyskać jak najdrobniejsze granulki. Domowy cukier jest gotowy do użycia. Będzie się nieco różnił wizualnie od sklepowego, lecz słodki smak będzie wyczuwalny.

Zamiast cukru do słodzenia możecie użyć domowego syropu

Z buraków można zrobić również smaczny syrop. Wystarczy po oczyszczeniu, obraniu i rozdrobnieniu warzyw gotować je powoli do miękkości, a powstały płyn zredukować, podgrzewając go przez 8 godzin. Gęsta masa o głębokim brązowym kolorze będzie idealna do słodzenia napojów.

Na naszej stronie znajdziecie cenne wskazówki dotyczące korzystania z cukru. W tym artykule podpowiadamy czym go zastąpić , gdy chcemy wsypać nieco słodkiego produktu do kawy. Ten natomiast zdradza sprawdzony sposób na uniknięcie zbrylania się ziarenek .

Cukier warto zrobić w domu
canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Moja rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. „Jesienna fantazja” smakuje cudownie i zawsze wychodzi
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na te ziemniaki dostałam od kuzynki ze Śląska. Mąż mógłby jeść je na obiad codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >

Przepisy

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Rozgniatam banana widelcem i dodaję 3 składniki. Po 20 minutach cieszę się pożywnym śniadaniem
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Uwielbiam ten jesienny dodatek do herbaty. Chroni organizm i smakuje obłędnie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Moja babcia robi najlepsze mielone na świecie. W końcu zdradziła mi swój sekret, kluczowy jest ten dodatek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Od dawna podaję go do obiadu zamiast ziemniaków. Syci i pomaga zgubić zbędne kilogramy
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż kilka dodatków na mięsie mielonym i zawiń wszystko w rulon. Dawno nie jadłam tak dobrego obiadu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najlepsza zupa na odchudzanie, zrzuciłam z nią już 5 kg. Jest pyszna i syci na długie godziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Rozgniatam banana widelcem i dodaję 3 składniki. Po 20 minutach cieszę się pożywnym śniadaniem
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Uwielbiam ten jesienny dodatek do herbaty. Chroni organizm i smakuje obłędnie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Moja babcia robi najlepsze mielone na świecie. W końcu zdradziła mi swój sekret, kluczowy jest ten dodatek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Od dawna podaję go do obiadu zamiast ziemniaków. Syci i pomaga zgubić zbędne kilogramy
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż kilka dodatków na mięsie mielonym i zawiń wszystko w rulon. Dawno nie jadłam tak dobrego obiadu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najlepsza zupa na odchudzanie, zrzuciłam z nią już 5 kg. Jest pyszna i syci na długie godziny
Czytaj więcej >