Smakosze.pl
Przecedzanie rosołu

canva/eyecon

Czy trzeba przecedzać rosół po ugotowaniu?

24 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Rosół to zupa nad zupami i podstawa innych zup. Jego przygotowanie jest niby proste, ale trzeba wiedzieć na co zwrócić uwagę, by wyszedł smaczny i aromatyczny. Przeczytaj nasze wskazówki i dowiedz się jak gotowac rosół i czy trzeba przecedzać go po ugotowaniu.

Rosół sam w sobie jest daniem, ale na jego bazie można przyrządzić zupę pomidorową, flaki czy krupnik. Choć do gotowania rosołu używa się mięsa, warzyw i przypraw, na stół serwuje się klarowny wywar z makaronem. Zobacz jak przygotować rosół, by wszyscy się nim zajadali, a nie nazwali go wodą z kluskami.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Czy trzeba przecedzać rosół po ugotowaniu?

Klarowny i złocisty rosół to zasługa składników i odpowiedniego ich gotowania. Na to, czy rosół jest przejrzysty wpływa np. to, czy mięso było całkowicie rozmrożone. Jeśli nie, wywar potrafi zmętnieć.

Mętnienie rosołu może być też spowodowane gotowaniem go na zbyt dużym ogniu. Tymczasem wywar trzeba gotować powoli, tak by tylko pyrkał. Szybkością gotowania możemy rosół jedynie zepsuć, natomiast im dłużej go gotujemy, tym będzie smaczniejszy.

Rosół można przecedzić, ale nie jest to konieczne. Robią to osoby, które nie lubią jak drobinki mięsa czy warzyw pływają im w talerzu. Jednak rosół warto przecedzić na pewno wtedy, kiedy gotujemy go na zapas. Mięso, warzywa i przyprawy przyspieszają bowiem kwaśnienie rosołu.

Gorący wywar można wlać do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć, a po wystudzeniu włożyć do lodówki lub zamrażarki.

Pasta z makreli

Pyszna pasta z makreli o pomidorowym smaku

CZYTAJ DALEJ

Ważne przy gotowaniu rosołu

Mięso, najlepiej mieszane (trochę kury, wołowiny, indyka) zalewaj zawsze zimną wodą i gotuj na niedużym ogniu, aż do zawrzenia.

Zdejmij szumowiny, dodaj przyprawy i gotuj, aż mięso zacznie robić się miękkie. Dopiero wtedy dodaj włoszczyznę i opieczoną cebulę.

Całość gotuj jeszcze ok. 1,5 godziny przy uchylonej pokrywce. To zagwarantuje rosołowi przyjemny smak i aromat.

rosół

rosół

Źródło zdjęcia: canva/fortyforks

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

10 pytań dla geniuszy kulinarnych. Sprawdź, ile wiesz o ukochanych warzywach

Pytanie 1 z 10

Szczypior to liście młodego/młodej:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Jak zrobić sos do mięsa?

Czytaj więcej >

Porady

Jak najszybciej sparzyć kapustę na gołąbki?

Czytaj więcej >

Porady

Najczęstsze błędy podczas przygotowania ryb

Czytaj więcej >

Porady

Jak podgrzewać jedzenie w mikrofalówce, żeby nie było zimnie w środku?

Czytaj więcej >
Obieranie ogórka

Porady

Jak wykorzystać obierki po ogórkach?

Czytaj więcej >
Soczyste kotlety mielone od Magdy Gessler

Porady

Niezawodny patent Magdy Gessler na soczyste kotlety mielone

Czytaj więcej >