Czy trzeba przecedzać rosół po ugotowaniu?
Rosół to zupa nad zupami i podstawa innych zup. Jego przygotowanie jest niby proste, ale trzeba wiedzieć na co zwrócić uwagę, by wyszedł smaczny i aromatyczny. Przeczytaj nasze wskazówki i dowiedz się jak gotowac rosół i czy trzeba przecedzać go po ugotowaniu.
Rosół sam w sobie jest daniem, ale na jego bazie można przyrządzić zupę pomidorową, flaki czy krupnik. Choć do gotowania rosołu używa się mięsa, warzyw i przypraw, na stół serwuje się klarowny wywar z makaronem. Zobacz jak przygotować rosół, by wszyscy się nim zajadali, a nie nazwali go wodą z kluskami.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Czy trzeba przecedzać rosół po ugotowaniu?
Klarowny i złocisty rosół to zasługa składników i odpowiedniego ich gotowania. Na to, czy rosół jest przejrzysty wpływa np. to, czy mięso było całkowicie rozmrożone. Jeśli nie, wywar potrafi zmętnieć.
Mętnienie rosołu może być też spowodowane gotowaniem go na zbyt dużym ogniu. Tymczasem wywar trzeba gotować powoli, tak by tylko pyrkał. Szybkością gotowania możemy rosół jedynie zepsuć, natomiast im dłużej go gotujemy, tym będzie smaczniejszy.
Rosół można przecedzić, ale nie jest to konieczne. Robią to osoby, które nie lubią jak drobinki mięsa czy warzyw pływają im w talerzu. Jednak rosół warto przecedzić na pewno wtedy, kiedy gotujemy go na zapas. Mięso, warzywa i przyprawy przyspieszają bowiem kwaśnienie rosołu.
Gorący wywar można wlać do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć, a po wystudzeniu włożyć do lodówki lub zamrażarki.
Ważne przy gotowaniu rosołu
Mięso, najlepiej mieszane (trochę kury, wołowiny, indyka) zalewaj zawsze zimną wodą i gotuj na niedużym ogniu, aż do zawrzenia.
Zdejmij szumowiny, dodaj przyprawy i gotuj, aż mięso zacznie robić się miękkie. Dopiero wtedy dodaj włoszczyznę i opieczoną cebulę.
Całość gotuj jeszcze ok. 1,5 godziny przy uchylonej pokrywce. To zagwarantuje rosołowi przyjemny smak i aromat.
Źródło zdjęcia: canva/fortyforks
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchnia.wp