Czym się różni szalotka od jabłecznika? Nie każdy zna różnicę
Szarlotka i jabłecznik to ciasta, które często są z sobą mylone. Nie wszyscy znają różnice pomiędzy pysznymi deserami. Czym różni się szarlotka od jabłecznika? Jak przygotować jabłka do ciast?
Szarlotka i jabłecznik to ciasta idealne do kawy, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Ciasta smakują i wyglądają obłędnie, dlatego pieczemy je również na święta, większe uroczystości lub kiedy goście mają wpaść z wizytą.
Najważniejszą różnicą między szarlotką a jabłecznikiem jest rodzaj podpieku, na którym chcemy upiec całe ciasto. Nie wszyscy wiedzą również, że jabłecznik to ciasto wyłącznie z jabłkami, szarlotka natomiast może być pieczona z dodatkiem innych owoców.
Każdy ma swój sprawdzony przepis na ciasta z jabłkami. Gorąco polecam wykorzystać do ciast kwaśne jabłka i doprawić je cukrem waniliowym i cynamonem. Najlepszy smak ciast uzyskamy, kiedy jabłka przesmażymy z aromatycznymi przyprawami na patelni.
Czym różni się szarlotka od jabłecznika? Poznaj najważniejsze różnice, już nigdy nie pomylisz ciast
Szarlotka i jabłecznik różnią się rodzajem ciasta. Szarlotka pieczona jest na cieście kruchym lub półkruchym. Jabłecznik natomiast pieczony jest na biszkopcie, cieście drożdżowym, francuskim, a nawet bezowym.
O ile jabłecznik to ciasto wyłącznie z jabłek, tak szarlotkę możemy upiec z innymi owocami, np. truskawkami, śliwkami, wiśniami. Jabłecznik podajemy na zimno, możemy oprószyć go cukrem pudrem lub zapiec z kruszonką. Szarlotka natomiast najlepiej smakuje na ciepło podana z gałką lodów.
Jak przygotować jabłka do ciast? Czym doprawić szarlotkę i jabłecznik?
Do ciast najlepsze będą kwaśne jabłka. Możemy przygotować je na wiele sposób. Do szarlotki możemy pokroić je w plasterki lub w kostkę. Jabłecznik będzie najsmaczniejszy, kiedy upieczemy go z jabłek krojonych w kostkę, startych na tarce lub z musem jabłkowym.
Przygotowane jabłka lub mus przesmażmy na patelni z cukrem waniliowym i cynamonem. Aromatyczne przyprawy świetnie łączą się z soczystymi owocami i nadają ciastom wspaniałego smaku i aromatu.
Na zimę przygotuj prażone jabłka do słoików na zimę, będą świetnym dodatkiem do jabłecznika. Jabłka dodamy również do owsianki, jogurtu lub podamy samodzielnie, jako pyszną i lekką przekąskę. Na zimę doskonale sprawdzą się również jabłka kiszone, są wyjątkowo zdrowe i smaczne.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wyborne niecodzienne kluski leniwe z dodatkiem suszonych śliwek. Przysmak w jesiennym wydaniu
Zachwycające zasmażane buraczki. Idealny dodatek do kotletów mielonych
Kaszanka zapiekana z kiszoną kapustą. Postawisz na stole i zrobisz furorę
Źródło: semifreddo-cukiernia