Puszysta i aksamitna jajecznica. Ciocia Mariola zawsze stawia na 2 dodatki
Jajecznica z majonezem i serem skusi niejednego smakosza. Dwa dodatki zaproponowane przez ciocię Mariolę sprawiają, że śniadaniowa potrawa nabiera smaku i staje się niemal aksamitna. Wykonanie jest proste, a efekty spodobają się nawet najbardziej wybrednym. Spróbujecie?
Przygotowanie rozpływającej się w ustach może sprawić trudności. Dodatek sera i majonezu oraz odrobina cierpliwości podczas smażenia zaowocują jednak uzyskaniem potrawy niezwykle kremowej i delikatnej. Jeśli jeszcze nie znacie tego patentu, koniecznie przetestujcie. Przyjemnie was zaskoczy i jeszcze nie raz do niego wrócicie.
Przepis na jajecznicę z majonezem i serem
Składniki na 2 porcje:
4 jaja zerówki
30 g domowego majonezu
80-100 g tartego sera żółtego
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia
Jak zrobić jajecznica z majonezem i serem? Proste dodatki poprawiają konsystencję dania
Zaczynamy od starcia sera żółtego na wiórki przy pomocy tarki o średnich oczkach. Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy go, W międzyczasie do miski wbijamy jaja i roztrzepujemy je na jednolitą masę przy pomocy widelca.
Wlewamy ją na patelnie i podgrzewamy na średnim ogniu, mieszając przez kilka sekund. Następnie dodajemy majonez oraz ser, po czym doprawiamy masę wedle uznania. Mieszamy, a następnie zmniejszamy moc palnika i smażymy do czasu, aż jajka zetną się.
Jajecznicę z majonezem i serem podajemy bezpośrednio po przygotowaniu ze świeżym pieczywem. Możemy posypać ją natką pietruszki lub szczypiorkiem, jeśli mamy na to ochotę. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na potrawy z jajek. Szczególnie polecamy znakomite jajka po wiedeńsku. Być może też spodoba wam się prosty patent na jajko w koszulce.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak wybrać w sklepie słodkie mandarynki? Mamy najlepsze metody
Sekret pysznego bigosu według Andrzeja Grabowskiego. Aktor stawia na wyjątkowe składniki
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama