Przepis na ciasto ze śliwkami Danuty Martyniuk bije rekordy popularności. Smak sezonu
Danuta Martyniuk zdradziła przepis na ciasto ze śliwkami. Martyniuk kruche ciasto i owoce zapieka z dodatkiem cynamonu mielonego i cukru waniliowego, dzięki którym domowe wypieki nabierają jesiennego charakteru.
Jesienią postawmy na ciasta i desery z dodatkiem owoców sezonowych i korzennych, aromatycznych przypraw. Kruche ciasto, śliwki węgierki, cukier waniliowy i cynamon to rewelacyjne połączenie, które posmakuje każdemu łasuchowi.
Ciasto ze śliwkami według przepisu Danuty Martyniuk zachwyca smakiem. Ciasto na kruchym cieście delikatnie wyrasta podczas pieczenia i doskonale łączy się z pysznymi, soczystymi owocami. Śliwki przed pieczeniem Martyniuk posypuje cynamonem, to sekret doskonałego smaku.
Ciasto ze śliwkami pieczemy około 40 minut, następnie dokładnie studzimy i oprószamy solidnie cukrem pudrem. Przygotowanie ciasta kruchego jest niezwykle proste, wystarczy połączyć wszystkie składniki i utrzeć na gładką, jednolitą masę.
Ciasto ze śliwkami pieczemy w nagrzanym piekarniku koniecznie z opcją grzania góra- dół, żeby i placek i owoce się nie przypaliły. Ciasto z owocami sezonowymi będzie świetnym dodatkiem do kawy i rozgrzewającej herbaty, wszyscy będą prosić o dokładkę i przepis.
Ciasto ze śliwkami i cynamonem, w sam raz do jesiennej kawy
Składniki:
śliwki węgierki
kostka miękkiego masła
4 jajka
250 g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
200 g cukru pudru plus do posypania ciasta
opakowanie cukru waniliowego
cynamon
Jak zrobić proste ciasto ze śliwkami według przepisu Danuty Martyniuk?
Masło utrzyj z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, następnie wbij jajka i miksuj przez kilka minut. Do masy dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj.
Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem. Masę przełóż na blachę i odstaw. Śliwki umyj, osusz, wyjmij pestki i pokrój na pół, następnie poukładaj na cieście i oprósz cynamonem.
Blachę wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół, piecz około 40 minut. Ciasto po ostudzeniu oprósz solidnie cukrem pudrem i podaj, smacznego.
Ze śliwek przygotujesz również śliwki pod kruszonką, są idealne do kawy. Na zimę polecam również słodkie śliwki w cukrze, smakują jak świeże.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Dotarliśmy do najlepszego przepisu na buraczki do słoików. Ich sekret tkwi w kultowym dodatku
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: o2/kuchnia