Delikatna i pyszna ogórkowa z dodatkiem ryżu
Smakowita zupa ogórkowa niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. W każdym domu specjał przygotowuje się odrobinę inaczej. Okazuje się, że uwielbianą ogórkową możemy wzbogacić o dodatek w postaci ryżu. Prośby o dokładkę są pewne.
Zupa ogórkowa z ryżem może wydawać się dosyć kontrowersyjnym daniem. Mało kto spodziewałby się, że takie połączenie potrafi zachwycić smakiem. Domownicy będą pałaszować bez opamiętania.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kultowa zupa ogórkowa w zupełnie nowej odsłonie
Z całą pewnością zupa ogórkowa często gości na polskich stołach. Niektórzy smakosze mogliby ją zajadać codziennie. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis od Jakuba Kuronia. Tym razem wypróbujemy niecodzienną recepturę.
Przepyszna zupa ogórkowa wiele zyska, jeśli wzbogacimy ją o ryż. Dodatek przeważnie kojarzy nam się bardziej z pomidorówką, jednak z powodzeniem sprawdza się również w innych specjałach. Jakie produkty będą nam potrzebne?
3 ogórki kiszone
2 ząbki czosnku
1,5 l bulionu
marchewka
korzeń pietruszki
nać pietruszki
koperek
100 g ryżu
45 ml śmietany
15 g masła
sól
pieprz
Niezawodny przepis na zupę ogórkową z ryżem
Na początku marchewkę i pietruszkę obieramy. Ścieramy je na tarce razem z ogórkami kiszonymi. Warzywa podsmażamy w garnku na maśle. Całość mieszamy. Warzywa nie mogą się przypalić.
Bulion przelewamy do garnka. Warto wykorzystać sprawdzoną recepturę na tę bazę pod zupy. Wszystko gotujemy przez około 20 minut. Po tym czasie dodajemy ryż, posiekaną nać pietruszki i koperek.
Zupa ogórkowa powinna gotować się jeszcze przez 20 minut. Kiedy ryż zmięknie, specjał doprawiamy do smaku. Na koniec zabielamy go śmietaną. Danie z pewnością zachwyci najbliższych, którzy nie będą mogli doczekać się dokładki.
Canva / dziewul
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Prześlij Przepis