Smakosze.pl
Zupa ogórkowa w niecodziennej odsłonie

Canva / stockphotostudio

Delikatna i pyszna ogórkowa z dodatkiem ryżu

17 Sierpnia 2021

(Ostatnia zmiana: 26 Sierpnia 2021)

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakowita zupa ogórkowa niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. W każdym domu specjał przygotowuje się odrobinę inaczej. Okazuje się, że uwielbianą ogórkową możemy wzbogacić o dodatek w postaci ryżu. Prośby o dokładkę są pewne.

Zupa ogórkowa z ryżem może wydawać się dosyć kontrowersyjnym daniem. Mało kto spodziewałby się, że takie połączenie potrafi zachwycić smakiem. Domownicy będą pałaszować bez opamiętania.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kultowa zupa ogórkowa w zupełnie nowej odsłonie

Z całą pewnością zupa ogórkowa często gości na polskich stołach. Niektórzy smakosze mogliby ją zajadać codziennie. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis od Jakuba Kuronia. Tym razem wypróbujemy niecodzienną recepturę.

Przepyszna zupa ogórkowa wiele zyska, jeśli wzbogacimy ją o ryż. Dodatek przeważnie kojarzy nam się bardziej z pomidorówką, jednak z powodzeniem sprawdza się również w innych specjałach. Jakie produkty będą nam potrzebne?

  • 3 ogórki kiszone

  • 2 ząbki czosnku

  • 1,5 l bulionu

  • marchewka

  • korzeń pietruszki

  • nać pietruszki

  • koperek

  • 100 g ryżu

  • 45 ml śmietany

  • 15 g masła

  • sól

  • pieprz

Ciasto drożdżowe wyjdzie fantastycznie

Najłatwiejsze, cudowne ciasto drożdżowe bez wyrabiania

CZYTAJ DALEJ

Niezawodny przepis na zupę ogórkową z ryżem

Na początku marchewkę i pietruszkę obieramy. Ścieramy je na tarce razem z ogórkami kiszonymi. Warzywa podsmażamy w garnku na maśle. Całość mieszamy. Warzywa nie mogą się przypalić.

Bulion przelewamy do garnka. Warto wykorzystać sprawdzoną recepturę na tę bazę pod zupy. Wszystko gotujemy przez około 20 minut. Po tym czasie dodajemy ryż, posiekaną nać pietruszki i koperek.

Zupa ogórkowa powinna gotować się jeszcze przez 20 minut. Kiedy ryż zmięknie, specjał doprawiamy do smaku. Na koniec zabielamy go śmietaną. Danie z pewnością zachwyci najbliższych, którzy nie będą mogli doczekać się dokładki.

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Canva / dziewul

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Prześlij Przepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Sos z kurek do makaronu. Przepyszny dodatek obiadowy

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa krem z żółtych warzyw. Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
Naleśniki na jogurcie

Przepisy

Przepis na delikatne naleśniki na jogurcie

Czytaj więcej >
Jajecznica na patelni

Przepisy

Jak zrobić jajecznicę z płynnym żółtkiem?

Czytaj więcej >

Przepisy

Kultowy przepis na sos węgierski do placków ziemniaczanych

Czytaj więcej >
faszerowane pieczarki

Przepisy

Proste, tanie i smaczne faszerowane pieczarki - cudowna przekąska dla całej rodziny

Czytaj więcej >