Smakosze.pl
smażenie cebuli

canva/Jelena990

Dlaczego warto dodać cukier do smażonej cebuli?

9 Stycznia 2022

(Ostatnia zmiana: 24 Stycznia 2022)

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Do wielu potraw dodaje się smażoną cebulę, bo podnosi ich smak. Zeszkloną cebulką można też okrasić np. wytrawne pierogi. Słodkawa i lekko rumiana potrafi sprawić, że danie będzie smakować obłędnie. Niektórzy w czasie smażenia oprószają cebulę solą. A wiesz, dlaczego warto dodać cukier do smażonej cebuli? Szybko zauważysz pożądany efekt.

Smażenie cebuli to niby prosta rzecz. Na patelni wystarczy rozgrzać tłuszcz, wsypać posiekaną cebulę i smażyć, aż będzie wyglądała zadowalająco. Jednak cebulę można usmażyć na wiele sposobów, a przy tym wcale nie trudno o jej przypalenie. Dziś podpowiemy wam jak uzyskać smaczną, karmelową cebulkę.

czarne kluski

Najlepszy, oryginalny przepis na niezapomniane czarne kluski

CZYTAJ DALEJ

Dlaczego warto dodać cukier do smażonej cebuli?

Lekko zrumieniona cebula ma doskonały smak i chrupkość, jednak zeszklona jest dopiero wyśmienita. Zresztą do niektórych potraw pożądana jest właśnie cebula zeszklona. Jak osiągnąć ten efekt?

Najpierw trzeba posiekać cebulę i rozgrzać patelnię na niedużej mocy. Na patelnię wlewamy olej lub dajemy kawałek sklarowanego masła i wsypujemy cebulę. Smażymy ją na niedużym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż cebulka zacznie się robić szklista.

Wtedy cebulę warto oprószyć cukrem. Lepiej nie przesadzać z jego ilością, bo cebula stanie się zbyt słodka. Jedna łyżeczka powinna wystarczyć. Co się wtedy stanie z cebulą? Szybciej skarmelizuje, zrobi się miękka, słodka i po prostu pyszna.

Taką cebulką możesz polać pierogi z mięsem czy kapustą i grzybami. Warto też dodać ją do farszu na pierogi czy do mielonych kotletów. Doda tym potrawom niepowtarzalnego smaku.

Kilka cennych wskazówek

Cebulę przed smażeniem należy obrać. Trzeba usunąć z niej suche łuski, a czasami też pierwszą łuskę, która jest niby świeża. Niby, bo gdy jest już cienka, to zawiera na tyle mało wody, że w czasie smażenia szybko się przypali. Taka sytuacja często pojawia się, gdy kupujemy już obraną cebulę.

Cebuli nie należy smażyć na zbyt dużym ogniu. Wtedy łatwo bowiem o jej przypalenie, co skutkuje nieapetycznym wyglądem i gorzkim smakiem. Przypaloną cebulę trzeba wyrzucić, bo szkoda psuć nią potrawę.

W czasie smażenia cebulkę należy co jakiś czas zamieszać. Dzięki temu będzie się smażyć równomiernie. Jeśli zaś chcemy zrobić lekko chrupiącą cebulkę, smażmy ją na większym ogniu, ale wtedy częściej mieszajmy.

Jeśli chcesz przyspieszyć smażenie się cebuli, oprósz ją solą na początku smażenia. Sól przyspieszy parowanie wody z cebuli, więc szybciej się zrumieni. Taka cebulka ma też ciekawy słodko-słony smak.

W naszym serwisie znajdziesz też inne porady przydatne w kuchni. Sprawdź, jak ugotować doskonały ryż. Dowiedz się też, czemu placki ziemniaczane przywierają do patelni i bardzo chłoną tłuszcz.

cukier

cukier

Źródło zdjęcia: canva/bchiku

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: wegebudzet.blogspot

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Perfekcyjne, domowe frytki lepsze niż z restauracji

Czytaj więcej >
miód

Porady

Po czym rozpoznać dobry miód?

Czytaj więcej >

Porady

Jakie jest najlepsze mięso do gulaszu?

Czytaj więcej >
mięso w mleku

Porady

Dlaczego warto moczyć karkówkę w mleku?

Czytaj więcej >
smażenie pączków

Porady

Co zrobić ze zużytym olejem po smażeniu pączków?

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Dlaczego warto dodać do rosołu szklankę zimnej wody?

Czytaj więcej >