Smakosze.pl

canva/Slatan

Dlaczego warto dodać cukier podczas smażenia cebuli? Powód jest bardzo ważny

23 Stycznia 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Czy wiecie, jak smażyć cebulę, by wyszła miękka i słodka? Wielu z nas soli ją, by podkreślić naturalny smak warzywa. Nie jest to błąd, ale dodanie odrobiny cukru przyniesie o wiele lepsze efekty. Musicie spróbować.

Delikatna, skarmelizowana cebula będzie świetnym dodatkiem do dań mącznych czy kanapek. Uzyskanie odpowiedniej konsystencji i smaku warzywa ułatwi nam dodanie odrobiny cukru. Zastąpcie nią sól i przekonajcie się sami, jak przyjemna w odbiorze stanie się smażona cebulka.

Jak smażyć cebulę? Powoli i z dodatkiem cukru

Odrobina soli dodana podczas smażenia cebuli sprawia, że warzywo szybciej mięknie, a jego smak jest nieco bardziej wyraźny. Nie zawsze jest to korzystny efekt. Jeśli chcemy podać miękką i lekko słodką cebulkę, powinniśmy postawić na cukier. Dlaczego?

Cebula zawiera w sobie już pewną ilość słodkich składników, a cukier pomoże nam go podkręcić. Podczas smażenia również będzie ulegał karmelizacji, nadając warzywu jeszcze głębszego złocistego koloru.

Warzywo warto zatem posiekać lub pokroić w piórka i wrzucić na dobrze rozgrzany tłuszcz i przyrządzać na średnim ogniu, uważając, by zbyt szybko nie zbrązowiało. Czas smażenia zależy od ilości produktu i warto z nią nie przesadzić. Należy też przysmak cały czas mieszać, bo średni czas karmelizowania cebuli może wynosić nawet 30 minut. Dopiero na koniec wsypujemy trochę cukru.

Jak smażyć cebulę? Na tłuszczu o neutralnym smaku

Do podsmażania warzywa wielu z nas sięga po olej rzepakowy. Jest to świetny wybór, bo produkt ten jest odporny na wysokie temperatury i nie ma własnego charakterystycznego smaku.

Znakomite efekty uzyskamy również na oliwie z oliwek i maśle klarowanym. Masła tradycyjnego i innych tłuszczy lepiej unikać, gdyż ulegają niepożądanym reakcjom podczas obróbki termicznej. Większość z nich ma też bardzo wyraźny smak.

Na naszej stronie znajdziecie przepis na dania idealnie smakujące ze świeżo przyrządzoną cebulą. Polecamy tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami oraz miękkie i sycące pyzy z mięsem .

Wiemy, jak smażyć cebulę
canva/DejanKolar

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Moja rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. „Jesienna fantazja” smakuje cudownie i zawsze wychodzi
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na te ziemniaki dostałam od kuzynki ze Śląska. Mąż mógłby jeść je na obiad codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >

Przepisy

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Rozgniatam banana widelcem i dodaję 3 składniki. Po 20 minutach cieszę się pożywnym śniadaniem
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Uwielbiam ten jesienny dodatek do herbaty. Chroni organizm i smakuje obłędnie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Moja babcia robi najlepsze mielone na świecie. W końcu zdradziła mi swój sekret, kluczowy jest ten dodatek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Od dawna podaję go do obiadu zamiast ziemniaków. Syci i pomaga zgubić zbędne kilogramy
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż kilka dodatków na mięsie mielonym i zawiń wszystko w rulon. Dawno nie jadłam tak dobrego obiadu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najlepsza zupa na odchudzanie, zrzuciłam z nią już 5 kg. Jest pyszna i syci na długie godziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Rozgniatam banana widelcem i dodaję 3 składniki. Po 20 minutach cieszę się pożywnym śniadaniem
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Uwielbiam ten jesienny dodatek do herbaty. Chroni organizm i smakuje obłędnie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Moja babcia robi najlepsze mielone na świecie. W końcu zdradziła mi swój sekret, kluczowy jest ten dodatek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Od dawna podaję go do obiadu zamiast ziemniaków. Syci i pomaga zgubić zbędne kilogramy
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż kilka dodatków na mięsie mielonym i zawiń wszystko w rulon. Dawno nie jadłam tak dobrego obiadu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najlepsza zupa na odchudzanie, zrzuciłam z nią już 5 kg. Jest pyszna i syci na długie godziny
Czytaj więcej >