Smakosze.pl
Smażenie cebuli

canva/Slatan

Dlaczego warto dodać cukier podczas smażenia cebuli? Powód jest bardzo ważny

23 Stycznia 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Czy wiecie, jak smażyć cebulę, by wyszła miękka i słodka? Wielu z nas soli ją, by podkreślić naturalny smak warzywa. Nie jest to błąd, ale dodanie odrobiny cukru przyniesie o wiele lepsze efekty. Musicie spróbować.

Delikatna, skarmelizowana cebula będzie świetnym dodatkiem do dań mącznych czy kanapek. Uzyskanie odpowiedniej konsystencji i smaku warzywa ułatwi nam dodanie odrobiny cukru. Zastąpcie nią sól i przekonajcie się sami, jak przyjemna w odbiorze stanie się smażona cebulka.

Gołąbki siostry Anieli

Siostra Aniela stanęła przed kamerą i zaczęła robić gołąbki. 2 porady są bezcenne

CZYTAJ DALEJ

Jak smażyć cebulę? Powoli i z dodatkiem cukru

Odrobina soli dodana podczas smażenia cebuli sprawia, że warzywo szybciej mięknie, a jego smak jest nieco bardziej wyraźny. Nie zawsze jest to korzystny efekt. Jeśli chcemy podać miękką i lekko słodką cebulkę, powinniśmy postawić na cukier. Dlaczego?

Cebula zawiera w sobie już pewną ilość słodkich składników, a cukier pomoże nam go podkręcić. Podczas smażenia również będzie ulegał karmelizacji, nadając warzywu jeszcze głębszego złocistego koloru.

Warzywo warto zatem posiekać lub pokroić w piórka i wrzucić na dobrze rozgrzany tłuszcz i przyrządzać na średnim ogniu, uważając, by zbyt szybko nie zbrązowiało. Czas smażenia zależy od ilości produktu i warto z nią nie przesadzić. Należy też przysmak cały czas mieszać, bo średni czas karmelizowania cebuli może wynosić nawet 30 minut. Dopiero na koniec wsypujemy trochę cukru.

Jak smażyć cebulę? Na tłuszczu o neutralnym smaku

Do podsmażania warzywa wielu z nas sięga po olej rzepakowy. Jest to świetny wybór, bo produkt ten jest odporny na wysokie temperatury i nie ma własnego charakterystycznego smaku.

Znakomite efekty uzyskamy również na oliwie z oliwek i maśle klarowanym. Masła tradycyjnego i innych tłuszczy lepiej unikać, gdyż ulegają niepożądanym reakcjom podczas obróbki termicznej. Większość z nich ma też bardzo wyraźny smak.

Na naszej stronie znajdziecie przepis na dania idealnie smakujące ze świeżo przyrządzoną cebulą. Polecamy tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami oraz miękkie i sycące pyzy z mięsem.

Wiemy, jak smażyć cebulę

canva/DejanKolar

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Andrzej Grabowski robi bigos w staropolskim stylu. Zachwyty gwarantowane

Czytaj więcej >

Przepisy

Zalej nią 2 łyżeczki oregano i odstaw na 15 minut. Herbata ma niebywale cenne właściwości

Czytaj więcej >
golonka

Przepisy

Golonka pieczona w kiszonej kapuście. Wymarzone danie na zimowe dni

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Chrupiące placki ziemniaczane bez tajemnic. Kucharz zdradził 4 swoje triki

Czytaj więcej >
surówka z pora

Przepisy

Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Następnym razem do ciasta na racuchy dodaj ten owoc. Wyjdą idealnie puszyste

Czytaj więcej >