Dlaczego warto dodać majonez do placków ziemniaczanych? Efekt może zaskoczyć
Placki ziemniaczane budzą zachwyt zarówno wśród dzieci jak i dorosłych. Poza oczywistymi produktami bazowymi, warto dodać do ciasta łyżkę majonezu. Dzięki temu zabiegowi to danie zyska coś więcej, niż niezwykły smak.
Ziemniaki na placki ziemniaczane z dodatkiem majonezu proponujemy zetrzeć na grubszych oczkach. Dzięki temu masa będzie bardziej zwarta, a usmażone już placki zachwycą nas przyjemną teksturą. Ponadto dodatek majonezu sprawi, że placki ziemniaczane podczas smażenia nie będą wchłaniać tyle tłuszczu, co ich bardziej tradycyjna odmiana.
Dobór majonezu do placków ziemniaczanych zależy od Twoich upodobań. Możesz wybrać bardziej kremowy i delikatny, lub ten o zdecydowanym, ostrzejszym posmaku. Niezależnie na co się zdecydujesz, rezultat przekroczy Twoje najśmielsze oczekiwania.
Placki ziemniaczane inne niż zwykle
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 średnia cebula
ząbek czosnku
2 średnie jajka
2-3 płaskie łyżki majonezu
2 łyżki maki pszennej
sól i pieprz do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Jak przygotować delikatne placki ziemniaczane
Ziemniaki obierz i opłucz w zimnej wodzie. Zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Odciśnij nadmiar wody.
Czosnek przeciśnij przez praskę a cebule posiekaj w drobna kosteczkę. Dodaj do masy z pozostałymi składnikami. Dokładnie wymieszaj dbając, aby składniki dobrze się połączyły.
Na patelni rozgrzej olej. Wykładaj porcje masy na placki ziemniaczane za pomocą łyżki- ok. dwóch łyżek masy na każdy pacek. Smaż z obu stron na złoty kolor. Placki powinny wyjść niezbyt grube i zarazem chrupiące.
Usmażone placki ziemniaczane odsącz na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Podawaj najlepiej świeżo po usmażeniu. Możesz serwować je samodzielnie lub jako dodatek do dania mięsnego. Placki ziemniaczane można zrobić również bez dodatku mąki i jaj. Zdradzamy sposób na zrobienie placków bez konieczności tarcia ziemniaków.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Dodaj do rosołu uwielbiane warzywo. Zupa zachwyci kolorem i intensywnym smakiem
Ogórki kiszone się zepsuły? Niestety wszystko przez koszmarne błędy, lepiej ich unikaj
Strzelczyk pokazał jak zrobić zapiekankę proboszcza. W roli głównej szynka i ziemniaki