Smakosze.pl
sernik

canva/manyakotic

Dlaczego warto dodać ziemniaki do sernika?

8 Stycznia 2022

(Ostatnia zmiana: 22 Stycznia 2022)

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Sernik należy do ulubionych, polskich ciast. Jest pożywny, niezbyt słodki i można go przygotować na wiele sposobów. Dziś powiemy wam, dlaczego warto dodać ziemniaki do sernika? Jeśli myślicie, że tylko ze względów oszczędnościowych, to się bardzo mylicie.

Podstawą sernika jest oczywiście biały ser lub twaróg. Ostatnio większość z nas korzysta z gotowego, mielonego twarogu dostępnego w wiaderkach lub batonach. Jednak trochę lat wstecz biały ser mieliło się samodzielnie w maszynce do mięsa. I jak wiele gospodyń uważa, to był dopiero sernik.

Pasta kanapkowa z tuńczykiem

Najlepsza, obłędnie pyszna pasta z tuńczyka do kanapek

CZYTAJ DALEJ

Dlaczego warto dodać ziemniaki do sernika?

Niektórzy dodawali do masy serowej ugotowane ziemniaki. Częściowo było to spowodowane oszczędnością, bo w ten sposób na sernik potrzebne było mniej sera. Jednak ziemniaki pełniły też w serniku inną funkcję. Dzięki nim masa serowa staje się bowiem doskonale wilgotna i dłużej zachowuje świeżość. I taki właśnie sernik dziś przygotujemy.

Sernik z ziemniakami

Składniki:

na ciasto:

  • 100 g mąki

  • 40 g masła

  • 1 jajko

  • 40 g cukru pudru

  • 2 łyżki gęstej śmietany

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

na masę serową:

  • 500 g twarogu mielonego

  • 2-3 ugotowane ziemniaki

  • 50 g rodzynek

  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

  • 1 łyżeczka mąki

  • 5 jajek

  • 100 g masła

  • 250 g cukru pudru

  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia

  • polewa czekoladowa

Przygotowanie sernika

Na ciasto mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj kawałki masła, posiekaj, rozkrusz w palcach.

Dodaj cukier puder i jajko wymieszane ze śmietaną. Zagnieć jednolite ciasto. Ciasto zawiń w folię, schłodź.

Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwaj widelcem, piecz ok. 15 min w 180 st. C.

Na masę serową ziemniaki przepuść przez praskę, zmiksuj z serem. Rodzynki opłucz, osusz, wymieszaj ze skórką pomarańczową, oprósz mąką, potrząśnij.

Masło utrzyj z cukrem pudrem. Dalej ucieraj, dodając po jednym żółtku. Potem dodawaj do masy porcjami ser wymieszany z ziemniakami, wsyp też proszek do pieczenia, zmiksuj.

Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy serowej razem z bakaliami. Całość delikatnie wymieszaj łyżką.

Masę serową wyłóż na podpieczony spód. Sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 50 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu posmaruj go polewą czekoladową.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na pyszne serniki. Sprawdź, jak przygotować lekki sernik wg przepisu Anny Lewandowskiej. Poznaj też przepis na sernik bez sera.

ziemniaki

ziemniaki

Źródło zdjęcia: canva/JokoHarismoyo

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: domowe-wypieki

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

naleśniki

Przepisy

Delikatne i aksamitne naleśniki na kefirze

Czytaj więcej >

Przepisy

Bitki wołowe w sosie grzybowym. Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
Grochówka wyjdzie idealnie

Przepisy

Jaki groch dodawać do grochówki? Najlepszy przepis na kultową zupę

Czytaj więcej >
kluski ziemniaczane

Przepisy

Jak przygotować kluski ziemniaczane z twarogiem?

Czytaj więcej >

Przepisy

Karczek w kapuście kiszonej. Fantastyczne połączenie smaków

Czytaj więcej >

Przepisy

Sos warzywny do makaronu. Pyszny dodatek

Czytaj więcej >