Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Dlaczego warto dodawać mleko i masło do ciasta na pierogi?

Dlaczego warto dodawać mleko i masło do ciasta na pierogi?

Ciasto na pierogi z dodatkiem masła i mleka
canva/-slav-

Na dobre pierogi składają się zarówno pyszny farsz, jak i delikatne i rozpływające się w ustach ciasto. Korzystając z masła i mleka, stworzymy idealną masę do nadziania. Wyjaśniamy, dlaczego właśnie te dwa produkty sprawią, że smak pierogów zachwyci każdego i pozwolą ulepić pierogi idealne.

Polecaliśmy wam już pyszne przepisy na pierogi ze smacznym, nieco słodkim twarogiem oraz bardziej tradycyjne z farszem z kapusty i grzybów. Tym razem przygotowaliśmy poradnik, w którym wyjaśniamy, dlaczego ciasto na pierogi warto wykonać z dodatkiem mleka i masła.

Jakie jest idealne ciasto na pierogi?

Choć przepis podstawowy jest bardzo prosty — wszak opiera się tylko na mące i wodzie — każdy z nas przyrządza pierogi w nieco inny sposób. Niektórzy dodają sól, inni listę składników poszerzają jeszcze o jajko. O wpływie tego dodatku na zachowanie ciasta już pisaliśmy w tym artykule.

Wykorzystanie podgrzanego mleka zamiast wody sprawi, że ciasto nabierze głębokiego smak. Jego konsystencja będzie wprost idealna i wypełnicie je farszem bez problemu. Uważajcie tylko na laktozę — może dać się we znaki gościom borykającym się z nietolerancją.

Warto również dodać do masy pierogowej odrobinę masła. Ciasto z dodatkiem tłuszczu będzie łatwiej wyrobić i uformować. Wyroby nie skleją się też podczas gotowania i nie będą się rozpadać. Polecamy wypróbować ten patent, bo smak jest nieziemski. Skorzystajcie z niego, gdy nie spodziewacie się podejmować obiadem wegan.

Co warto dodać do ciasta na pierogi?

Jeżeli jesteśmy zdecydowani, jakim farszem wypełnimy ciasto, możemy pokusić się o dodanie do niego przypraw, które będą pasowały do „wnętrza” wyrobu. Pierogi, w których to smak ciasta gra pierwsze skrzypce, na pewno zaskoczą każdego, kto ich spróbuje.

Jeśli jednak chcecie trzymać się klasyki, wypróbujcie dodanie masła i zastąpienie mlekiem wody. Ciasto z tymi dodatkami będzie dobre zarówno do przyrządzanie pierogów na słodko, jak i tych z wytrawnym farszem.

Pierogi na słodko
Ciasto z mlekiem i masłem sprawdzi się w przygotowaniu pierogów na słodko

źródło: canva/peredniankina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotowanie.onet

Zapraszamy na nasz Instagram