Smakosze.pl
Ciasto na pierogi z dodatkiem masła i mleka

canva/-slav-

Dlaczego warto dodawać mleko i masło do ciasta na pierogi?

22 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Na dobre pierogi składają się zarówno pyszny farsz, jak i delikatne i rozpływające się w ustach ciasto. Korzystając z masła i mleka, stworzymy idealną masę do nadziania. Wyjaśniamy, dlaczego właśnie te dwa produkty sprawią, że smak pierogów zachwyci każdego i pozwolą ulepić pierogi idealne.

Polecaliśmy wam już pyszne przepisy na pierogi ze smacznym, nieco słodkim twarogiem oraz bardziej tradycyjne z farszem z kapusty i grzybów. Tym razem przygotowaliśmy poradnik, w którym wyjaśniamy, dlaczego ciasto na pierogi warto wykonać z dodatkiem mleka i masła.

rosół

Na jakim mięsie najlepiej ugotować rosół?

CZYTAJ DALEJ

Jakie jest idealne ciasto na pierogi?

Choć przepis podstawowy jest bardzo prosty — wszak opiera się tylko na mące i wodzie — każdy z nas przyrządza pierogi w nieco inny sposób. Niektórzy dodają sól, inni listę składników poszerzają jeszcze o jajko. O wpływie tego dodatku na zachowanie ciasta już pisaliśmy w tym artykule.

Wykorzystanie podgrzanego mleka zamiast wody sprawi, że ciasto nabierze głębokiego smak. Jego konsystencja będzie wprost idealna i wypełnicie je farszem bez problemu. Uważajcie tylko na laktozę — może dać się we znaki gościom borykającym się z nietolerancją.

Warto również dodać do masy pierogowej odrobinę masła. Ciasto z dodatkiem tłuszczu będzie łatwiej wyrobić i uformować. Wyroby nie skleją się też podczas gotowania i nie będą się rozpadać. Polecamy wypróbować ten patent, bo smak jest nieziemski. Skorzystajcie z niego, gdy nie spodziewacie się podejmować obiadem wegan.

Co warto dodać do ciasta na pierogi?

Jeżeli jesteśmy zdecydowani, jakim farszem wypełnimy ciasto, możemy pokusić się o dodanie do niego przypraw, które będą pasowały do „wnętrza” wyrobu. Pierogi, w których to smak ciasta gra pierwsze skrzypce, na pewno zaskoczą każdego, kto ich spróbuje.

Jeśli jednak chcecie trzymać się klasyki, wypróbujcie dodanie masła i zastąpienie mlekiem wody. Ciasto z tymi dodatkami będzie dobre zarówno do przyrządzanie pierogów na słodko, jak i tych z wytrawnym farszem.

Pierogi na słodko

Ciasto z mlekiem i masłem sprawdzi się w przygotowaniu pierogów na słodko

źródło: canva/peredniankina

Przygotowywanie mięsa

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotowanie.onet

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

jajka

Porady

Gdzie latem przechowywać jajka? Jak rozpoznać, że są nieświeże?

Czytaj więcej >
Orzechy włoskie - usuwanie skórki jest proste

Porady

Wrzuć orzechy włoskie na kilka minut do wrzątku. Efekt zachwyci niemal natychmiast.

Czytaj więcej >
Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów

Porady

Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów. Stary patent dziadka do dziś nie ma sobie równych

Czytaj więcej >
Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini?

Porady

Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini? 1 patent bije na głowę wszystkie inne

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać liście pora?

Porady

Jak wykorzystać liście pora? Mamy 3 niezwykle propozycje

Czytaj więcej >
krojenie tortu

Porady

Jak kroić weselny lub urodzinowy tort? Najważniejsze zasady

Czytaj więcej >