Smakosze.pl
Dlaczego warto jeść czosnek niedźwiedzi i jak go przygotować?

canva/arfo

Dlaczego warto jeść czosnek niedźwiedzi i jak go przygotować? Zdradzamy najlepsze patenty

9 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Czosnek niedźwiedzi jest niezwykle smaczną i aromatyczną rośliną z wyglądu przypominającą konwalię. Zioło charakteryzuje się też licznymi właściwościami prozdrowotnymi. Podpowiadamy jak wykorzystać je w kuchni. Zastosowań jest co najmniej kilka, a jednym ze smaczniejszych będzie pesto.

Czosnek niedźwiedzi jest cennym składnikiem w kulinariach. Choć nie można go zbierać w lasach, dozwolone jest jego hodowanie w przydomowym ogródku. Warto się o to pokusić — z naszą instrukcją na pewno się uda. My tymczasem zdradzamy, dlaczego warto po niego sięgać i jak najlepiej go wykorzystać, gdy już wpadnie w nasze ręce.

Ekspresowe kotlety z kaszy gryczanej

Ekspresowe kotlety z kaszy gryczanej. Prosty i niedrogi obiad

CZYTAJ DALEJ

Zalety czosnku niedźwiedziego

Wyciąg z ziela ma szerokie spektrum działania. Pomoże nam zarówno podczas przeziębienia — wspomagając odkrztuszanie i działając napotnie — jak i w problemach trawiennych, wykazując działanie żółciopędne i bakteriobójcze.

Co więcej, czosnek niedźwiedzi w dłuższej perspektywie może pozytywnie wpłynąć na regulację ciśnienia krwi i zmniejszyć jej lepkość, obniżając tym samym ryzyko wielu chorób związanych z układem krążenia m.in. miażdżycy czy udaru.

Jak wykorzystać czosnek niedźwiedzi w kuchni?

Polecaliśmy wam już smakowite pesto z wykorzystaniem tych zielonych liści, sugerując, że można je z powodzeniem wykorzystać jako dodatek do makaronu czy pieczywa. Zdrowe przekąski to jednak nie koniec pomysłów na zastosowanie smacznego zioła.

Zostając jeszcze na chwilę przy smakowitym smarowidle, warto zauważyć, że sprawdzi się ono również jako marynata do mięsa np. do filetów z kurczaka. Jego delikatny czosnkowy aromat będzie pasował także do zup kremów np. ziemniaczanego.

Jeszcze prostszą opcją utrwalenia czosnku niedźwiedziego jest zamarynowanie go. Wystarczy jedną, oczyszczoną wiązkę zioła rozdrobnić i umieścić w słoikach, przesypując ją łyżeczką soli kamiennej. Po zalaniu oliwą z oliwek posłuży nam jako aromatyczny dodatek przez długi czas.

Czosnek niedźwiedzi można dodać do zupy

Czosnek niedźwiedzi można dodać do zupy

Źródło zdjęcia: canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: bezglutenowejadlo, kuchnia-domowa, wapteka

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Produkty

Czy mycie surowego mięsa jest bezpieczne? Nie ryzykuj szczególnie z jednym rodzajem

Czytaj więcej >
Czy mała papryka rosnąca w dużym warzywie jest bezpieczna dla zdrowia?

Produkty

Dlaczego w dużej papryce rośnie niekiedy jej mniejsza wersja? Czy można ją bezpiecznie jeść?

Czytaj więcej >

Produkty

Biedronka poszła na całość. Za 20 zł kupisz produkty na pyszne spaghetti

Czytaj więcej >

Produkty

Żółta czy zielona? Która fasolka szparagowa jest lepsza? Dietetyk odpowiada

Czytaj więcej >

Produkty

Jakie są najdziwniejsze smaki lodów? Lista najbardziej intrygujących pozycji ze świata

Czytaj więcej >

Produkty

Czym zastąpić jajka w wypiekach? 4 najskuteczniejsze zamienniki

Czytaj więcej >