Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Dlaczego warto jeść czosnek niedźwiedzi i jak go przygotować? Zdradzamy najlepsze patenty

Dlaczego warto jeść czosnek niedźwiedzi i jak go przygotować? Zdradzamy najlepsze patenty

Dlaczego warto jeść czosnek niedźwiedzi i jak go przygotować?
canva/arfo

Czosnek niedźwiedzi jest niezwykle smaczną i aromatyczną rośliną z wyglądu przypominającą konwalię. Zioło charakteryzuje się też licznymi właściwościami prozdrowotnymi. Podpowiadamy jak wykorzystać je w kuchni. Zastosowań jest co najmniej kilka, a jednym ze smaczniejszych będzie pesto.

Czosnek niedźwiedzi jest cennym składnikiem w kulinariach. Choć nie można go zbierać w lasach, dozwolone jest jego hodowanie w przydomowym ogródku. Warto się o to pokusić — z naszą instrukcją na pewno się uda. My tymczasem zdradzamy, dlaczego warto po niego sięgać i jak najlepiej go wykorzystać, gdy już wpadnie w nasze ręce.

Zalety czosnku niedźwiedziego

Wyciąg z ziela ma szerokie spektrum działania. Pomoże nam zarówno podczas przeziębienia — wspomagając odkrztuszanie i działając napotnie — jak i w problemach trawiennych, wykazując działanie żółciopędne i bakteriobójcze.

Co więcej, czosnek niedźwiedzi w dłuższej perspektywie może pozytywnie wpłynąć na regulację ciśnienia krwi i zmniejszyć jej lepkość, obniżając tym samym ryzyko wielu chorób związanych z układem krążenia m.in. miażdżycy czy udaru.

Jak wykorzystać czosnek niedźwiedzi w kuchni?

Polecaliśmy wam już smakowite pesto z wykorzystaniem tych zielonych liści, sugerując, że można je z powodzeniem wykorzystać jako dodatek do makaronu czy pieczywa. Zdrowe przekąski to jednak nie koniec pomysłów na zastosowanie smacznego zioła.

Zostając jeszcze na chwilę przy smakowitym smarowidle, warto zauważyć, że sprawdzi się ono również jako marynata do mięsa np. do filetów z kurczaka. Jego delikatny czosnkowy aromat będzie pasował także do zup kremów np. ziemniaczanego.

Jeszcze prostszą opcją utrwalenia czosnku niedźwiedziego jest zamarynowanie go. Wystarczy jedną, oczyszczoną wiązkę zioła rozdrobnić i umieścić w słoikach, przesypując ją łyżeczką soli kamiennej. Po zalaniu oliwą z oliwek posłuży nam jako aromatyczny dodatek przez długi czas.

Czosnek niedźwiedzi można dodać do zupy
Czosnek niedźwiedzi można dodać do zupy

Źródło zdjęcia: canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: bezglutenowejadlo, kuchnia-domowa, wapteka