Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kucharz pokazał, jak robi letni barszcz. Padniecie, gdy zobaczycie czym zastąpił buraki

Kucharz pokazał, jak robi letni barszcz. Padniecie, gdy zobaczycie czym zastąpił buraki

Barszcz letni z wiśni
Screen z filmu na kanale YouTube Środa Gotuje

Barszcz kojarzy nam się z burakami. Jednak jeden z kucharzy pokazał, jak przyrządzić pyszną, letnią wersję tej zupy. Do jej przygotowania wykorzystał sezonowe owoce i kilka innych, łatwo dostępnych składników. Barszcz podany z ziemniakami i koperkiem był znakomity.
 

Zaskakujący przepis kucharza na barszcz z wiśni

Proste, letnie danie można podać zarówno na ciepło, jak i w formie schłodzonej. Zaproponowany przez kucharza dodatek młodych ziemniaków i koperku, idealnie pasuje do lekko kwaśnego owocu. Całość skradnie serca nawet najbardziej wybrednych.

Składniki:

  • 2 litry zimnej wody
  • 500 g wiśni
  • 15 g cukru
  • 15 g masła lub margaryny
  • 100 ml mleka lub napoju sojowego bez cukru
  • 15 g mąki pszennej
  • 5 g soli

Do podania:

  • ugotowane młode ziemniaki
  • koperek wedle uznania
  • śmietana do dekoracji np. kokosowa
Nigdy nie wkładaj ich do mikrofalówki. Tylko tak odgrzane schabowe będą smakować, jak świeżo zrobione

Jak przygotować barszcz z wiśni? Ten przepis jest znakomity

Do dużego garnka wlewamy wodę i dodajemy sól. Wrzucamy umyte wiśnie i gotujemy, aż z owoców zaczną uwalniać się pestki (około 5 minut od doprowadzenia do wrzenia). Dodajemy masło oraz mniej więcej połowę porcji cukru.

W słoiku łączymy mleko z mąką pszenną. Wlewamy odrobinę barszczu, by zahartować nabiał, a po rozprowadzeniu całość wlewamy do garnka. Energicznie mieszamy barszcz, by nie powstały grudki. Doprawiamy pozostałym cukrem, jeśli to konieczne.

Jak podać barszcz z wiśni?

Kucharz podaje barszcz z ugotowanymi ziemniakami. Całość posypuje koperkiem i dekoruje kleksem śmietany, która nie tylko dopełnia smaku, ale też schładza zupę już na talerzu.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na letnie zupy. Zamiast tradycyjnego barszczu możecie wybrać prosty i pyszny chłodnik z botwinki. Spróbujcie też koniecznie znakomitego hiszpańskiego gazpacho — pomidorowa w tej odsłonie na pewno wam się spodoba.

Barszcz letni Środy.png
canva/Nikolay_Donetsk

Źródło: YT/Środa Gotuje