Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dodaj do jajecznicy uwielbiany sezonowy produkt. Patent pokazała mi siostra, to najlepsze śniadanie
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 13.08.2023 21:17

Dodaj do jajecznicy uwielbiany sezonowy produkt. Patent pokazała mi siostra, to najlepsze śniadanie

najlepsza jajecznica na śniadanie
Materiał YouTube z kanału Środa Gotuje

Masz dosyć zwykłej jajecznicy na śniadanie? W prosty sposób możesz sprawić, że będzie smakować jak nie z tej ziemi. Siostra podpowiedziała mi, co warto dodać do tej popularnej potrawy śniadaniowej. Przyznam, że jej sposób to istne niebo w gębie.

To najepsza jajecznica, jaką w życiu jadłam

Na jajecznicę jest milion rozmaitych przepisów. Nie wpadłam jednak nigdy na to, by dołożyć do niej uwielbiane sezonowe warzywo. Połączenie podsunięte przez siostrę okazało się strzałem w dziesiątkę. Jajecznica z dodatkiem cukinii smakuje obłędnie.

Do przygotowania pysznej jajecznicy z cukinią nie potrzebujesz wielu składników. Po prostu pokrój warzywa, dodaj je do jajek i gotowe. Cukinia idealnie odświeża smak śniadania i sprawia, że jest lekkie i pyszne. Żałuję, że nie poznałam tego sposobu wcześniej.

krojenie cukinii.jpg
Canva / MSPhotographic
Znalazłam przepis na zupę „przeciw starości” ojca Grande. Jest nie tylko zdrowa, ale i smaczna

Przepis na wyśmienitą jajecznicę z cukinią

Składniki:

  • 4 jajka
  • ½ cebuli
  • ½ małej cukinii
  • szczypta słodkiej papryki
  • szczypta kolendry
  • sól i pieprz do smaku
  • masło do smażenia

Zaskakująco pyszna jajecznica z cukinią krok po kroku

Przygotuj poszczególne składniki na jajecznicę. Cukinię umyj, osusz i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Jajka wbij kolejno do miseczki i rozkłóć widelcem.

Masę z jajek dopraw do smaku papryką i kolendrą. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki masła. Na gorący tłuszcz wrzuć cebulę i smaż, aż do zeszklenia. W następnej kolejności dodaj cukinię i trzymaj całość na ogniu przez ok. 6-7 minut

Zawartość patelni dopraw do smaku solą i pieprzem. Następnie zalej ją przygotowaną masę na jajecznicę. Wszystko razem smaż, często mieszając, aż do uzyskania pożądanej konsystencji potrawy. Jajecznicę podawaj od razu po zdjęciu z patelni, z ulubionymi dodatkami. Na pożywne śniadanie wypróbuj ten patent prosto z Turcji. Z zaledwie 3 składników zrobisz najlepszy posiłek na dobry początek dnia.

gotowa jajecznica z cukinią.jpg
Canva / nataliaspb