Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dodaj do rosołu popularny owoc. Nic tak nie podkreśli głębi jego smaku
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 12.01.2023 21:46

Dodaj do rosołu popularny owoc. Nic tak nie podkreśli głębi jego smaku

rosół
Canva / ALLEKO

Rosół drobiowy cieszy się popularnością nie tylko u nas. Zupę tę można spotkać również w odległych krajach, choć oczywiście w nieco innej postaci. Grecy ukochali sobie rosół z dodatkiem cytryny. Orzeźwiająca wersja zupy zapewne znajdzie wielu zwolenników także w Polsce.

Grecki rosół z cytryną nosi nazwę "avgolemono". Z języka greckiego znaczy to dosłownie "jajko-cytryna", gdyż również jajka dodaje się tam do wywaru. Tradycyjny grecki rosół podaje się z makaronem orzo, czyli takim w kształcie ziarenek ryżu. Czy dasz się skusić jego smakowi?

Przepis na grecki rosół z cytryną

Składniki:

  • 1,5 litra rosołu drobiowego

  • 0,5 szklanki makarony orzo

  • 3 jajka

  • 1 duża cytryna

  • sól i pieprz do smaku

  • cytryna do dekoracji

Jak ugotować rosół z dodatkiem cytryny?

Rosół przelej do garnka i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj do niego makaron orzo. Całość pozostaw na niewielkiej mocy palnika.

Jajka wbij do miski i ubij trzepaczką. Kiedy będą spienione, dodaj do nich sok wyciśnięty z cytryny i łyżkę zimnej wody. Następnie, cały czas ubijając, wlej do jajek 0,5 szklanki gorącego rosołu, a po chwili drugą taką porcję.

Garnek z rosołem zestaw z palnika. Po chwili wlej do niego zahartowane jajka, całość dokładnie wymieszaj. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Danie podawaj udekorowane plasterkami cytryny oraz posiekanym koperkiem. Smakowity rosół bez trudu przygotujesz dzięki przepisowi Ewy Wachowicz. Osobom pragnącym odmiany w kuchni proponujemy smakowitą zupę pieczarkową.

sok z cytryny
sok z cytryny

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: