Dodaj do rosołu popularny owoc. Nic tak nie podkreśli głębi jego smaku
Rosół drobiowy cieszy się popularnością nie tylko u nas. Zupę tę można spotkać również w odległych krajach, choć oczywiście w nieco innej postaci. Grecy ukochali sobie rosół z dodatkiem cytryny. Orzeźwiająca wersja zupy zapewne znajdzie wielu zwolenników także w Polsce.
Grecki rosół z cytryną nosi nazwę "avgolemono". Z języka greckiego znaczy to dosłownie "jajko-cytryna", gdyż również jajka dodaje się tam do wywaru. Tradycyjny grecki rosół podaje się z makaronem orzo, czyli takim w kształcie ziarenek ryżu. Czy dasz się skusić jego smakowi?
Przepis na grecki rosół z cytryną
Składniki:
1,5 litra rosołu drobiowego
0,5 szklanki makarony orzo
3 jajka
1 duża cytryna
sól i pieprz do smaku
cytryna do dekoracji
Jak ugotować rosół z dodatkiem cytryny?
Rosół przelej do garnka i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj do niego makaron orzo. Całość pozostaw na niewielkiej mocy palnika.
Jajka wbij do miski i ubij trzepaczką. Kiedy będą spienione, dodaj do nich sok wyciśnięty z cytryny i łyżkę zimnej wody. Następnie, cały czas ubijając, wlej do jajek 0,5 szklanki gorącego rosołu, a po chwili drugą taką porcję.
Garnek z rosołem zestaw z palnika. Po chwili wlej do niego zahartowane jajka, całość dokładnie wymieszaj. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Danie podawaj udekorowane plasterkami cytryny oraz posiekanym koperkiem. Smakowity rosół bez trudu przygotujesz dzięki przepisowi Ewy Wachowicz. Osobom pragnącym odmiany w kuchni proponujemy smakowitą zupę pieczarkową.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jakie są najzdrowsze grzyby? Nr 3 ucieszy każdego Polaka, są tanie i pyszne
Kuroń pokazał, jak zrobić idealną deskę serów. 3 zasady są kluczowe
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama