Dodaj do zupy ogórkowej uwielbiany owoc. Jej smak wejdzie na nowy poziom
Powszechnie wiadomo, że podstawą zupy ogórkowej są ogórki. Mniej popularna za to jest wiedza o tym, że kwaśny smak dania można z łatwością podbić dobrze znanym nam owocem. Mowa tutaj o jabłku, a konkretnie o jego kwaśnej odmianie- Szarej Renecie.
Poniższy sposób na zupę ogórkową zaskakuje czymś więcej, niż owocowym wkładem. Dzięki dodatkowi mleka kokosowego ta zupa ogórkowa staje się bardzo delikatna, a odpowiednio dobrane przyprawy zapewniają jej niezwykły aromat. Takiej wersji jeszcze nie próbowaliście.
Przepis na rewolucyjną zupę ogórkową
Składniki:
8-10 średnich ogórków kiszonych
3 jabłka Szara Reneta (lub inne kwaśne)
1 puszka mleka kokosowego
1 łyżka miodu
1 l bulionu
2 łyżki masła
sól
biały pieprz
kurkuma
słodka papryka
Do podania:
biały ryż
koperek
Jak ugotować niezwykłą zupę ogórkową?
Ogórki oraz jabłka na zupę ogórkową obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Podsmaż na nim oba składniki, zaczynając od owoców, a za chwilę dodając warzywa.
Zawartość patelni przełóż do blendera. Zalej składniki zupy ogórkowej bulionem i zmiksuj na jednolitą gładką masę. Gęstość uzyskanego kremu możesz regulować ilością dodanego bulionu.
Krem na zupę ogórkową przełóż ponownie do garnka i zagotuj. Przypraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą czerwonej papryki. Na koniec zupę dosłódź nieco miodem i zabiel mleczkiem kokosowym.
Zupę ogórkową podawaj z ugotowanym ryżem z dodatkiem pieprzu i kurkumy. Talerz z daniem udekoruj siekanym drobno koperkiem. Podawaj od razu po przygotowaniu, lub podgrzej następnego dnia. Zupę ogórkową z powodzeniem zabielisz niestandardowym składnikiem. Jeśli nie gustujesz w śmietanie, sprawdź koniecznie ten przepis.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak robiono rosół w 1889 roku? Mamy przepis. Pamiętaj o kluczowej zasadzie
Babcia Hela zdradziła sekret puszystych racuchów. Największą wagę przywiązuje do 1 detalu