Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dodaj 2 łyżki do ciasta na naleśniki. Będą pyszne i aksamitne
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 02.02.2023 10:02

Dodaj 2 łyżki do ciasta na naleśniki. Będą pyszne i aksamitne

Wyjątkowy dodatek do naleśników
canva/kajakiki

Masz ochotę na słodki podwieczorek lub obiad? Koniecznie przygotuj aksamitne naleśniki na majonezie bez mleka. Sekretem doskonałego smaku jest odpowiednie przygotowanie ciasta. Wychodzi perfekcyjnie za każdym razem.

Zamiast mleka dodaj do ciasta na naleśniki ciepłą wodę. Do ciasta dodaj również majonez, cukier z wanilią i odrobinę roztopionego masła. Masę odstaw na 20 minut. To doskonały patent na najlepsze naleśniki. Aksamitne naleśniki na majonezie podaj z ulubionymi dodatkami.

Latem nie ma lepszych naleśników od tych, podanych z serkiem waniliowym i truskawkami, malinami, borówkami. Zimą polecam natomiast naleśniki z domowymi konfiturami, bananem, orzechami włoskimi, daktylami, syropem klonowym. Do aksamitnych naleśników na majonezie możesz podać przesmażone pomarańcze z cynamonem, efekt zachwyci każdego.

Aksamitne naleśniki na majonezie smaż na niewielkiej ilości oleju, koniecznie na patelni do naleśników lub na patelni teflonowej. Cienkie ciasto nie przyklei się wtedy do dna i pięknie urośnie podczas smażenia.

Wyśmienite naleśniki bez mleka. Już nigdy nie zrobisz ich inaczej

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej

  • 2 szklanki ciepłej wody

  • opakowanie cukru z wanilią

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 czubate łyżki majonezu

  • 2 jajka

  • łyżka masła

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak przygotować naleśniki na majonezie? Puszyste i aksamitne naleśniki biją na głowę wszystkie inne

Masło rozpuść w rondelku. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Do miski wbij jajka, dodaj majonez, cukier waniliowy i roztopione masło, wymieszaj. Do masy wlej ciepłą wodę i miksuj do połączenia składników.

Stopniowo dosypuj mąkę z proszkiem do pieczenia, stale mieszając. Jednolite i gładkie ciasto odstaw na 20 minut. Po tym czasie smaż naleśniki na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor.

Przygotuj również wyśmienite racuchy serowe z twarogu. Racuchy są puszyste i bardzo smaczne. Ania Starmach zdradziła przepis na szybkie racuchy z jabłkiem. Pyszny podwieczorek zrobisz w kilka minut.

naleśniki
canva/Natalia Van Doninck

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: