Domową mozzarellę zrobisz w 30 minut. Już nawet nie spojrzysz na kupne sery
Mamy idealny przepis dla wszystkich miłośników sera. Delikatną mozzarellę możecie teraz przygotować samodzielnie w domu. Przepis nie jest ani trudny, ani skomplikowany. Z nami przejdziecie całą procedurę krok po kroku.
Zrób własną mozarellę, zamiast kupować ją w sklepie
Mozzarelli używa się w rozmaitych przepisach. Wcale nie muszą mieć one włoskiego pochodzenia. Ser sprawdza się w sałatkach, na kanapkach czy jako przystawka. Zamiast wydawać krocie na sklepowe wersje, zacznij wyrabiać go we własnej kuchni.
Do przyrządzenia domowej mozzarelli potrzeba zaledwie 3 składników. Podstawę stanowi oczywiście mleko- im lepszej jakości, tym smaczniejszy ser z niego wyjdzie. Najlepiej sprawdzi się mleko prosto od krowy, ale można je zastąpić także sklepowym. Ważne jednak, aby miało wysoką zawartość tłuszczu i nie było homogenizowane.
Wyrób mozzarelli nie uda się bez odpowiedniego oprzyrządowania. Większość rzeczy, takich jak miski czy garnki, każdy ma w swojej kuchni. Z mniej oczywistych przedmiotów niezbędny będzie termometr kulinarny oraz gumowe rękawiczki. Kiedy wszystko zjuż skompletowane, czas na wyrób sera.
Panie z koła gospodyń pokazały, jak się robi jagodzianki. Nie uwierzysz co dodały do owocówPrzepis na domową mozzarellę
Składniki:
- 2 litry mleka
- kwasek cytrynowy
- podpuszcza do wyrabiania sera (dostępna w sklepach internetowych)
Jak samodzielnie zrobić pyszną mozzarellę?
Odmierz 125 ml zimnej wody i dodaj do niej niepełną łyżeczkę kwasku. Mieszaninę wlej razem z mlekiem do garnka ze stali nierdzewnej. Całość postaw na najmniejszym palniku i podgrzej powoli dokładnie do 32 stopni.
Garnek ze składnikami na mozzarellę zdejmij z kuchenki i wlej do niego ¼ łyżeczki podpuszczki rozrobionej z odrobiną wody. Bardzo delikatnie i powoli wymieszaj wszystko. Następnie przykryj naczynie i odstaw je na kilka minut na bok.
Po upływie tego czasu powierzchnię mleka, które nabrało konsystencji galaretki, pokrój w kratkę. Garnek postaw z powrotem na palnik i podgrzej do 40 stopni, ostrożnie mieszając. Kiedy ser zacznie nabierać konsystencji mozzarelli, zdejmij go z palnika i mieszaj jeszcze przez ok. 3 minut. Po upływie tego czasu wyłów go cedzakiem i odsącz na sitku.
Po odcieknięciu ser uformuj w kulę. Włóż go do miski i podgrzej przez chwilę w mikrofali. Po upływie 1 minuty wyjmij go, odsącz dłońmi z założonymi rękawiczkami i włóż do urządzenia na kolejne 30 sekund. Po podgrzaniu mozzarella powinna mieć temperaturę ok. 60 stopni.
Domową mozzarellę wyjmij z miski i zacznij wyrabiać, jak ciasto. Następnie rozciągnij ją w dłoniach i uformuj w kulę. Na koniec zahartuj ser w misce z lodowatą wodą. Taką domową mozzarellę możesz zjeść od razu, lub przechowywać ją przez 2-3 dni w lodówce. Miłośnicy sera pokochają nasz przepis na smażony twaróg. Pierogi z serem od babci Ewy to niezaprzeczalny hit lata.