Smakosze.pl
Dlaczego warto dodać ocet do rosołu? Efekt zachwyca

canva/Yuliya Furman

Dlaczego warto dodać ocet do rosołu? Efekt zachwyca

5 Maja 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Masz ochotę na gęsty, treściwy i jeszcze zdrowszy rosół? Dodaj do niego odrobinę octu, a efekt zachwyci każdego miłośnika tradycyjnej zupy. Poznaj przepis na rosół z dodatkiem octu. Dlaczego warto dodać ocet do rosołu?

Rosół to jedna z lepszych, polskich zup, ma wyraźny smak i aromat, jest pożywny i doskonale rozgrzewa i wzmacnia organizm. Rosół gotujemy najczęściej na niedzielny, rodzinny obiad, a także na święta i większe uroczystości. Zupa jest również jednym z naturalnych sposobów walki z przeziębieniem i grypą.

ryba pieczona w folii

Która strona folii aluminiowej sprawdza się do pieczenia? Wyjaśniamy różnicę

CZYTAJ DALEJ

Dodanie do rosołu octu dodatkowo wzmacnia jego pozytywny wpływ na organizm. Dowiedz się, jaki ocet dodać do zupy, w którym momencie gotowania i jak przygotować najsmaczniejszy rosół, który błyskawicznie zniknie z talerzy.

Jeśli masz więcej czasu, do rosołu przygotuj domowy makaron- tu poznasz prosty przepis na makaron nitki do rosołu, zrobisz go w godzinę, a będzie o wiele smaczniejszy od gotowego produktu.

Dlaczego warto dodać ocet do rosołu?

Ocet dodany do rosołu sprawia, że danie jest bardziej treściwe, gęste i ma jeszcze pełniejszy aromat i smak. Dzieje się tak, ponieważ zawarty w occie kwas silnie reaguje z tkankami łącznymi mięsa i rozpuszcza je, powodując tworzenie się naturalnej żelatyny.

Mięsna żelatyna to przede wszystkim źródło kolagenu. Wzmacnia więc nasze kości, stawy, a także przyczynia się do znacznej poprawy kondycji skóry i paznokci. Ocet w rosole jest niewyczuwalny, a znacznie poprawia walory smakowe i ma pozytywne działanie na nasz organizm.

Kiedy dodać ocet do rosołu?

Ocet dodaj w trakcie gotowania, kiedy mięso, warzywa i przyprawy delikatnie pyrkają się na najmniejszym ogniu. Wystarczy łyżka octu, żeby rosół był o wiele smaczniejszy.

Do zupy możesz dodać każdy rodzaj octu, sprawdzi się zarówno ocet jabłkowy, winny, jak i spirytusowy. Jak wspomniałam, ocet nie będzie wyczuwalny w rosole, uwydatni za to smak mięsa.

Przepis na rosół z dodatkiem octu

Składniki:

  • 2 duże udka z kurczaka

  • kawałek szpondru lub giczy wołowej

  • 2 marchewki

  • korzeń pietruszki

  • biała część pora

  • cebula

  • kawałek selera

  • natka pietruszki

  • lubczyk

  • łyżka octu

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • szczypta kurkumy

  • sól, pieprz do smaku

Jak zrobić rosół z dodatkiem octu?

Mięso umyj, oczyść, włóż do większego garnka, następnie zalej wodą i wstaw na mały gaz. Gdy podczas gotowania powstaną szumowiny, zdejmij je i do garnka włóż marchew, korzeń pietruszki, por i seler.

Cebulę obierz ze skóry, przekrój na pół i podsmaż na suchej patelni, następnie dodaj ją do wywaru razem z lubczykiem, natką pietruszki, zielem angielskim i liśćmi laurowymi.

Do zupy wlej również ocet i gotuj na wolnym ogniu przez 2,5- 3 godziny. Rosół dopraw do smaku solą, pieprzem, kurkumą, smacznego.

Ocet jabłkowy w butelce

Źródło zdjęcia: canva/ bondarillia

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps.pl, ampnewsy.gotujmy.pl




Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

sernik chmurka

Przepisy

Marzy Ci się sernik puszysty jak chmurka? Wystarczy 1 sprytny patent. Nigdy nie zrobisz inaczej

Czytaj więcej >

Przepisy

Zostało Ci mięso i warzywa po rosole? Zrobisz z nich nie lada specjał. Domownicy zaniemówią z wrażenia

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Babcia Jadzia zawsze miesza mleko z 1 produktem. Dzięki temu jej racuchy są cudownie delikatne

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody

Czytaj więcej >
pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Czytaj więcej >