Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dlaczego warto dodać ocet do rosołu? Efekt zachwyca
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 05.05.2022 09:57

Dlaczego warto dodać ocet do rosołu? Efekt zachwyca

Dlaczego warto dodać ocet do rosołu? Efekt zachwyca
canva/Yuliya Furman

Masz ochotę na gęsty, treściwy i jeszcze zdrowszy rosół? Dodaj do niego odrobinę octu, a efekt zachwyci każdego miłośnika tradycyjnej zupy. Poznaj przepis na rosół z dodatkiem octu. Dlaczego warto dodać ocet do rosołu?

Rosół to jedna z lepszych, polskich zup, ma wyraźny smak i aromat, jest pożywny i doskonale rozgrzewa i wzmacnia organizm. Rosół gotujemy najczęściej na niedzielny, rodzinny obiad, a także na święta i większe uroczystości. Zupa jest również jednym z naturalnych sposobów walki z przeziębieniem i grypą.

Dodanie do rosołu octu dodatkowo wzmacnia jego pozytywny wpływ na organizm. Dowiedz się, jaki ocet dodać do zupy, w którym momencie gotowania i jak przygotować najsmaczniejszy rosół, który błyskawicznie zniknie z talerzy.

Jeśli masz więcej czasu, do rosołu przygotuj domowy makaron- tu poznasz prosty przepis na makaron nitki do rosołu, zrobisz go w godzinę, a będzie o wiele smaczniejszy od gotowego produktu.

Dlaczego warto dodać ocet do rosołu?

Ocet dodany do rosołu sprawia, że danie jest bardziej treściwe, gęste i ma jeszcze pełniejszy aromat i smak. Dzieje się tak, ponieważ zawarty w occie kwas silnie reaguje z tkankami łącznymi mięsa i rozpuszcza je, powodując tworzenie się naturalnej żelatyny.

Mięsna żelatyna to przede wszystkim źródło kolagenu. Wzmacnia więc nasze kości, stawy, a także przyczynia się do znacznej poprawy kondycji skóry i paznokci. Ocet w rosole jest niewyczuwalny, a znacznie poprawia walory smakowe i ma pozytywne działanie na nasz organizm.

Kiedy dodać ocet do rosołu?

Ocet dodaj w trakcie gotowania, kiedy mięso, warzywa i przyprawy delikatnie pyrkają się na najmniejszym ogniu. Wystarczy łyżka octu, żeby rosół był o wiele smaczniejszy.

Do zupy możesz dodać każdy rodzaj octu, sprawdzi się zarówno ocet jabłkowy, winny, jak i spirytusowy. Jak wspomniałam, ocet nie będzie wyczuwalny w rosole, uwydatni za to smak mięsa.

Przepis na rosół z dodatkiem octu

Składniki:

  • 2 duże udka z kurczaka

  • kawałek szpondru lub giczy wołowej

  • 2 marchewki

  • korzeń pietruszki

  • biała część pora

  • cebula

  • kawałek selera

  • natka pietruszki

  • lubczyk

  • łyżka octu

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • szczypta kurkumy

  • sól, pieprz do smaku

Jak zrobić rosół z dodatkiem octu?

Mięso umyj, oczyść, włóż do większego garnka, następnie zalej wodą i wstaw na mały gaz. Gdy podczas gotowania powstaną szumowiny, zdejmij je i do garnka włóż marchew, korzeń pietruszki, por i seler.

Cebulę obierz ze skóry, przekrój na pół i podsmaż na suchej patelni, następnie dodaj ją do wywaru razem z lubczykiem, natką pietruszki, zielem angielskim i liśćmi laurowymi.

Do zupy wlej również ocet i gotuj na wolnym ogniu przez 2,5- 3 godziny. Rosół dopraw do smaku solą, pieprzem, kurkumą, smacznego.

Ocet jabłkowy w butelce

Źródło zdjęcia: canva/ bondarillia

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps.pl, ampnewsy.gotujmy.pl