Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Efektowna, a zarazem nieskomplikowana sałatka weselna Magdy Gessler
Adam Moskal
Adam Moskal 25.03.2022 23:50

Efektowna, a zarazem nieskomplikowana sałatka weselna Magdy Gessler

Sałatka weselna Magdy Gessler
Pawel Wodzynski/East News; canva/nataliaspb, Getty Images

Sałatka z białych warzyw jest efektownym, a przy okazji banalnie prostym sposobem na zachwycenie swoich gości. Magda Gessler zaprezentowała wersję, w której podstawą są warzywa gotowane w bulionie rosołowym. Dzięki temu sałatka nabiera wyrazistego i głębokiego smaku. Niżej pokazujemy jak ją przygotować.

Sałatka z białych warzyw najczęściej podawana jest na weselu - jej jasny kolor jest wszak bardzo ważnym symbolem nowego małżeństwa. Magda Gessler opracowała jednak metodę, dzięki której sałatka staje się o wiele smaczniejsza i intensywniejsza.

Gessler przepis zaproponowała klientom bistro "Prosto od serca", w którym odbyły się Kuchenne Rewolucje. Warzywa z rosołu nie mogą być przegotowane, aby nie rozpadały się podczas mieszania ich z resztą składników. Najsmaczniej jest, kiedy mają zachowaną odrobinę chrupkości.

Przepis na sałatkę weselną Magdy Gessler

Składniki:

  • 3 kartofle

  • 2 pietruszki

  • 1 seler

  • 1 kalafior

  • 1 por

  • 2 jajka

  • 5 rzodkiewek

  • koperek

  • 2 szklanki bulionu

  • sól

  • pieprz

  • 2 łyżki octu winnego

  • 2 łyżki oliwy

  • 1 łyżeczka musztardy

  • 1/3 szklanki rosołu

Zacznij od oczyszczenia warzyw pod bieżącą wodą. Obierz je, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w bulionie (poza kalafiorem i ziemniakami). Kalafiora i ziemniaki można ugotować w zwykłej osolonej wodzie. Po ugotowaniu odstaw warzywa do ostudzenia.

Gdy będą już zimne pokrój pietruszkę, selera, ziemniaki, rzodkiewkę i jajka ugotowane na twardo pokrój w kostkę o takiej samej wielkości. Kalafiora podziel na różyczki odpowiadające wielkością pozostałym warzywami. Umieść je w jednej misce.

Pora pokrój w półplasterki, a koperek drobno posiekaj. Połącz je ze sobą i skrop sokiem z cytryny. Rosół wymieszaj z oliwą, octem, musztardą, koperkiem i porem. Zalej sosem wszystkie warzywa, wymieszaj i podawaj. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić sałatkę z tortellini Ten tekst wyjawia przepis na sałatkę siostry Anastazji z buraków i ogórków kiszonych.

Biała sałatka

Źródło: canva/DukeII, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: beszamel.se.pl Zapraszamy na nasz Instagram