Smakosze.pl
Ekspresowe placki ziemniaczane bez smażenia. Z 1 dodatkiem smakują najlepiej

canva/YelenaYemchuk

Ekspresowe placki ziemniaczane bez smażenia. Z 1 dodatkiem smakują najlepiej

4 Lipca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Placki ziemniaczane bez smażenia są świetnym pomysłem na obiad lub podwieczorek. Są lekkie, delikatne, a podane z domowym sosem koperkowym na bazie gęstego jogurtu naturalnego wprost rozpływają się w ustach.

Placki ziemniaczane są pysznym, ale dość kalorycznym daniem i ciężkim daniem. Klasyczne placki smażone są na sporej ilości oleju i mimo tego, że odsączamy je na ręczniku papierowym, są tłuste. Możemy jednak przygotować placki ziemniaczane bez smażenia i bez tłuszczu.

Kotlety mielone bez bułki z dodatkiem musztardy. Niebo w gębie

Kotlety mielone bez bułki z dodatkiem musztardy. Niebo w gębie

CZYTAJ DALEJ

Placki ziemniaczane z piekarnika są równie chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, co ich smażona wersja, a do ich przygotowania potrzebujemy jedynie łyżki oleju. Do placków dodajmy koniecznie suszony majeranek, który rewelacyjnie podkreśla smak całej potrawy.

Do placków ziemniaczanych bez smażenia wykorzystajmy ziemniaki zeszłoroczne lub ziemniaki mączne typu B lub C. Te odmiany zawierają dużo mąki, a mało wody, dzięki czemu placki będą zwarte, chrupiące i nie rozlecą się podczas pieczenia.

Przepis na ekspresowe placki ziemniaczane bez smażenia

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • jajko

  • cebula czerwona

  • pół łyżeczki soli, pieprz

  • pół łyżeczki majeranku

  • łyżka oleju roślinnego

Składniki na sos koperkowy:

  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego

  • pęczek koperku

  • sól, pieprz

Jak zrobić placki ziemniaczane bez smażenia?

Placki zetrzyj na tarce i odciśnij z nadmiaru wody, przełóż do miski. Dodaj startą cebulę, jajko, olej, sól, pieprz, majeranek, mąkę i dokładnie wymieszaj. Nastaw piekarnik na 200 stopni C z opcją grzania góra- dół.

Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia, łyżką wykładaj masę na placki i wstaw do piekarnika, piecz 20 minut, następnie obróć placki na drugą stronę i dopiekaj kolejne 10-15 minut.

W tym czasie przygotuj sos: jogurt wymieszaj z posiekanym drobno koperkiem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Upieczone placki ziemniaczane podaj z sosem, smacznego.

W piekarniku przygotujesz wiele smacznych i szybkich obiadów dla całej rodziny- tu poznasz przepis na obłędne, pieczone pierogi z serem feta. Zrób również błyskawiczną zapiekankę makaronową z cukinią i mięsem mielonym, a wszyscy będą zachwyceni.

Sos koperkowy do placków ziemniaczanych

canva/Atide

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisyjoli.com



Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza zupa pomidorowa na serduszkach. Każdy będzie błagał o dokładkę

Czytaj więcej >