Smakosze.pl

canva/Zbarovskiy96, Getty Images Pro

Ekspresowy i tani deser z mleka w proszku. Nie ma tańszego

1 Maja 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Mleko w proszku dawniej należało do najważniejszych produktów w kuchennej spiżarni, wszak dostęp do świeżego mleka mógł być utrudniony. Jeśli szykujesz się na przyjęcie gości, lecz nie zdążyłeś zrobić żadnego deseru, wykorzystaj ten smaczny proszek. Przy jego pomocy zrobisz w błyskawicznym tempie łakoć, którym ugościsz każdego łakomczucha.

Mleko w proszku nie jest dzisiaj tak popularne, jednak zawsze warto mieć pod ręką, chociażby jedno opakowanie. Przydaje się bowiem w sytuacjach awaryjnych, kiedy trzeba reagować na niezapowiedzianą wizytę.

Deser z mleka w proszku jest banalny w wykonaniu, szybki i, przede wszystkim, wyjątkowo tani. W połączeniu z doskonałym smakiem słodyczy ciężko o coś smaczniejszego.

Przepis na deser z mleka w proszku

Składniki:

  • 200 ml mleka

  • 320 g cukru

  • 300 g wiórków kokosowych

  • 300 g masła

  • 400 g mleka w proszku

  • 6 łyżek kakao

Zacznij od wlania do garnka mleka i postawienia go na gazie. Dosyp do niego cukier i gotując na niewielkim ogniu, dokładnie go rozpuść. Następnie do płynu dodaj masło i całkowicie je roztop.

Na koniec wsyp do masy 300 g wiórków kokosowych, kakao, zamieszaj i odstaw do całkowitego ostudzenia. Po ochłodzeniu wsyp mleko w proszku i intensywnie wymieszaj, aż stworzy się gęsta masa.

Formuj z niej za pomocą dłoni pojedyncze kulki i obtocz je w wiórkach kokosowych. Przełóż je do lodówki i przechowuj je w niej przez 30 minut, aby stężały. Najlepiej smakują do kawy i herbaty. Smacznego.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście  z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.

Projekt bez tytułu - 2022-04-29T173452.244

Źródło: canva/MrFast, pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: fajnegotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu
Czytaj więcej >

Przepisy

Sałatka ziemniaczana Strzelczyka robi wrażenie. To prawdziwa bomba witaminowa
Czytaj więcej >
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]