Ekspresowy i tani deser z mleka w proszku. Nie ma tańszego
Mleko w proszku dawniej należało do najważniejszych produktów w kuchennej spiżarni, wszak dostęp do świeżego mleka mógł być utrudniony. Jeśli szykujesz się na przyjęcie gości, lecz nie zdążyłeś zrobić żadnego deseru, wykorzystaj ten smaczny proszek. Przy jego pomocy zrobisz w błyskawicznym tempie łakoć, którym ugościsz każdego łakomczucha.
Mleko w proszku nie jest dzisiaj tak popularne, jednak zawsze warto mieć pod ręką, chociażby jedno opakowanie. Przydaje się bowiem w sytuacjach awaryjnych, kiedy trzeba reagować na niezapowiedzianą wizytę.
Deser z mleka w proszku jest banalny w wykonaniu, szybki i, przede wszystkim, wyjątkowo tani. W połączeniu z doskonałym smakiem słodyczy ciężko o coś smaczniejszego.
Przepis na deser z mleka w proszku
Składniki:
200 ml mleka
320 g cukru
300 g wiórków kokosowych
300 g masła
400 g mleka w proszku
6 łyżek kakao
Zacznij od wlania do garnka mleka i postawienia go na gazie. Dosyp do niego cukier i gotując na niewielkim ogniu, dokładnie go rozpuść. Następnie do płynu dodaj masło i całkowicie je roztop.
Na koniec wsyp do masy 300 g wiórków kokosowych, kakao, zamieszaj i odstaw do całkowitego ostudzenia. Po ochłodzeniu wsyp mleko w proszku i intensywnie wymieszaj, aż stworzy się gęsta masa.
Formuj z niej za pomocą dłoni pojedyncze kulki i obtocz je w wiórkach kokosowych. Przełóż je do lodówki i przechowuj je w niej przez 30 minut, aby stężały. Najlepiej smakują do kawy i herbaty. Smacznego.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.
Źródło: canva/MrFast, pixabay
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić idealnie przysmażony ser na grillu? Garść wartościowych porad
Kultowy przysmak z dzieciństwa - chleb posmarowany masłem z cukrem
Źródło: fajnegotowanie