Smakosze.pl
Ekspresowy sernik

canva/manams

Ekspresowy sernik w 10 minut. Wychodzi idealnie za każdym razem

26 Kwietnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Sernik jest wyśmienitym ciastem, które przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi. Pamiętając o odpowiednim sposobie pieczenia, zawsze uzyskamy puszysty i wyjątkowo smaczny deser. Samo przygotowanie deseru zajmuje tylko 10 minut. Natomiast stopniowe zmniejszanie temperatury i pozostawienie ciasta w piecu do całkowitego ostygnięcia to gwarancja sukcesu. Koniecznie sprawdźcie ten patent.

Kawałek pysznego sernika do popołudniowej kawy nie musi się wiązać z długimi przygotowaniami. Z naszym nowym przepisem masę serową zrobicie ekspresowo. Nieco więcej czasu zajmie pieczenie. Sekretem sukcesu tego wypieku jest bowiem stopniowe obniżanie temperatury deseru. Sernik przygotujesz nawet w 10 minut. Do tego czasu należy doliczyć czas pieczenia i stygnięcia.

Przepis na doskonale puszysty sernik

Składniki:

  • 1 kg sera twarogowego

  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 200 g miękkiego masła

  • 4 jaja

  • 1 szklanka cukru

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie sernika:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury do 190 stopni Celsjusza. Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Odstaw do ostygnięcia. Ser umieszczamy w dużej misce i blendujemy go.

Dodajemy jaja, mąkę ziemniaczaną i cukier. Ponownie łączymy składniki, stopniowo wlewając płynne masło. Uzyskana gładką masę przenosimy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika.

Pieczenie sernika:

Sernik pieczemy przez 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pozostawiamy ciasto w piecu na pół godziny. Ponownie zmniejszamy nastawę i kontynuujemy pieczenie jeszcze przez 30 minut — tym razem przy 120 stopniach Celsjusza.

Po tym czasie wyłączamy piekarnik, a sernik pozostawiamy w środku na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Nie otwieramy drzwiczek. Przed podaniem możemy posypać go cukrem pudrem. Smacznego.

Po inne przepisy na smaczne serniki zajrzyjcie na naszą stronę. Ten artykuł przybliża sposób przygotowania specjału z czekoladą. W tym natomiast znajdziecie recepturę na kultowy sernik krakowski.

Puszysty sernik smakuje doskonale w towarzystwie owocowych konfitur

Puszysty sernik smakuje doskonale w towarzystwie owocowych konfitur

Źródło zdjęcia: canva/piyato

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mniammniam

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

sernik chmurka

Przepisy

Marzy Ci się sernik puszysty jak chmurka? Wystarczy 1 sprytny patent. Nigdy nie zrobisz inaczej

Czytaj więcej >

Przepisy

Zostało Ci mięso i warzywa po rosole? Zrobisz z nich nie lada specjał. Domownicy zaniemówią z wrażenia

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Babcia Jadzia zawsze miesza mleko z 1 produktem. Dzięki temu jej racuchy są cudownie delikatne

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody

Czytaj więcej >
pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Czytaj więcej >