Ekspresowy sernik w 10 minut. Wychodzi idealnie za każdym razem
Sernik jest wyśmienitym ciastem, które przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi. Pamiętając o odpowiednim sposobie pieczenia, zawsze uzyskamy puszysty i wyjątkowo smaczny deser. Samo przygotowanie deseru zajmuje tylko 10 minut. Natomiast stopniowe zmniejszanie temperatury i pozostawienie ciasta w piecu do całkowitego ostygnięcia to gwarancja sukcesu. Koniecznie sprawdźcie ten patent.
Kawałek pysznego sernika do popołudniowej kawy nie musi się wiązać z długimi przygotowaniami. Z naszym nowym przepisem masę serową zrobicie ekspresowo. Nieco więcej czasu zajmie pieczenie. Sekretem sukcesu tego wypieku jest bowiem stopniowe obniżanie temperatury deseru. Sernik przygotujesz nawet w 10 minut. Do tego czasu należy doliczyć czas pieczenia i stygnięcia.
Przepis na doskonale puszysty sernik
Składniki:
1 kg sera twarogowego
4 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g miękkiego masła
4 jaja
1 szklanka cukru
cukier puder do posypania
Przygotowanie sernika:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury do 190 stopni Celsjusza. Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Odstaw do ostygnięcia. Ser umieszczamy w dużej misce i blendujemy go.
Dodajemy jaja, mąkę ziemniaczaną i cukier. Ponownie łączymy składniki, stopniowo wlewając płynne masło. Uzyskana gładką masę przenosimy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika.
Pieczenie sernika:
Sernik pieczemy przez 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pozostawiamy ciasto w piecu na pół godziny. Ponownie zmniejszamy nastawę i kontynuujemy pieczenie jeszcze przez 30 minut — tym razem przy 120 stopniach Celsjusza.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik, a sernik pozostawiamy w środku na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Nie otwieramy drzwiczek. Przed podaniem możemy posypać go cukrem pudrem. Smacznego.
Po inne przepisy na smaczne serniki zajrzyjcie na naszą stronę. Ten artykuł przybliża sposób przygotowania specjału z czekoladą. W tym natomiast znajdziecie recepturę na kultowy sernik krakowski.
Źródło zdjęcia: canva/piyato Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak przygotować soczysty schab z grilla? Sekretem jest wyjątkowa marynata
Dlaczego warto dodać do rosołu sok z kiszonej kapusty? Zalety zachwycają
Źródło: mniammniam